Защо е важно да купуваме само истински пчелен мед?

истински пчелен мед

Съществуват исторически доказателства, които потвърждават, че нашите предшественици отдавна са консумирали пчелен мед и постепенно са опознали неговите полезни свойства. В течение на годините, хората започват да отглеждат пчелни кошери и да произвеждат мед за своите семейства.

Днес пчеларството се е превърнало в популярен занаят, а ценителите на истинския пчелен мед са много. За съжаление обаче, с цел да получат по-високи печалби, много недобросъвестни търговци използват различни практики за манипулиране на меда и по този начин компрометират неговото качество.

Тази практика е широко разпространена по нашите географски ширини, затова вие като потребители е важно да бъдете внимателни при избора на този популярен пчелен продукт. За да ви помогнем, в тази статия ще обърнем повече внимание на това какво представлява фалшивият мед, защото е важно да купувате само истински пчелен мед и как може да бъдете сигурни в избора си.

Какви техники за фалшификация се използват от некоректните търговци?

Медът е един от най-често фалшифицираните продукти. Дори в този момент се продават имитиращи продукти, представени за натурален мед. Съществуват разнообразни техники, които целят да заблудят потребителя, че купува натурален пчелен мед, както и други, свързани с добавянето на различни примери, които да увеличат обема на произведената продукция.

Примери за първите най-често се изразяват в злоупотреба с наименованието на продукта или неговата опаковка. Много често вместо “мед” на буркана на такива продукти има етикет, на който пише “пчелен букет” или други подобни словосъчетания.

Визуално също се използват изображения на пчели, кошери и медни пити, които насочват подсъзнателно потребителите, че това е мед. В много от случаите обаче това е обикновен фруктозо-глюкозен сироп, който няма нищо общо със сладкия натурален продукт, произведен от трудолюбивите пчели.

Що се отнася до добавките, към меда често се прибавя захарен сироп или пък той се разрежда с вода, за да се получи по-голям обем и съответно търговците да изкарат повече приходи.

Защо е важно да купуваме натурален пчелен мед?

Има няколко основни причини защо е важно да купуваме само натурален пчелен мед. На първо място, защото различните заместители и имитиращи продукти просто не носят същите ползи за здравето, каквито има произведеният от пчели 100% натурален мед.

На второ място, не е за подценяване и фактът, че потребителите честно нямат представа какви точно примеси са добавени към закупения от тях мед. Тези добавки биха могли да представляват потенциална опасност за здравето на хората, които го консумират.

Последно, но не и по значение, е и фактът, че купувайки натурален мед, вие всъщност подкрепяте местните производители и търговци, които полагат значителни усилия, за да предложат естествен и качествен продукт, който да притежава полезните вещества и свойства, заради които е толкова популярен медът.

Как може да разпознаем истинския мед от този с компрометирано качество?

Това е въпрос, който в голяма степен касае потребителите на този вид продукти. Има различни тестове, които може да пробвате вкъщи. Трябва да сме честни с вас и да ви кажем, че няма надежден вариант да сте сигурни, че медът, които сте купили е натурален, освен ако не е тестван в лаборатория.

За да бъдете сигурни в своя избор, доверете се на търговци, които стриктно следят качеството на своя продукт, селектират пчеларите, с които работят и най-важното тестват своя мед. Опитайте истинският пчелен от Pchelina – всяка партида е тествана в лаборатория, а вие сами може да проверите резултатите, сканирайки QR кода на етикета.