Билките – магически лек от природата

билките - магически лек от природата

Още хилядолетия назад, нашите предци са открили полезните свойства на редица билки и са ги използвали, за да лекуват различни болести. Макар сега да разполагаме с напреднали технологии и съвременни медицински препарати, билките и до днес остават важно средство за облекчаване и лечение на редица състояния.

В тази статия ще обърнем внимание на някои от най-популярните билки, които могат да бъдат открити по нашите географски ширини и как те могат да бъдат полезни за вашето здраве. Струва си да имате запаси от тях вкъщи, за да сте подготвени за всяка ситуация. Ако някоя от тях ви липсва, не пропускате да посетите билкова аптека и да се снабдите с тези лековити дарове от природата.

Лайка

Лайката е една от познатите в народната медицина билки, която е известна най-вече със своите силни противовъзпалителни свойства. Също така, помага за облекчаване на болки. Затова и никак не е изненадващо, че чаят от лайка, особено в комбинация с мед, често се препоръчва при лекуване на болно гърло, настинки и кашлица.

Отварите от лайка също така се използват и за облекчаване на раздразнена кожа. Заради антисептичните ѝ свойства, компресите с лайка намират приложение в борбата с екземи, пъпки, гъбички и други кожни несъвършенства.

Коприва

Копривата е лековито растение, което намира редица приложения. Най-интересното е, че както корените, така и нейните листа имат полезни свойства. Тя е богата на витамини и минерали, които имат благотворно действие за човешкия организъм. Тя може да намали нивата на кръвната захар, което я прави подходяща за употреба от хората, страдащи от захарен диабет. Тя също така помага и за пречистване на кръвта, както и има редица приложения, свързани с красотата. Отварите с коприва помагат за намаляване на косопада и балансиране на скалпа, като правят косата мека и жизнена.

Жълт кантарион

Тази билка е широкоразпространена у нас и традиционно се консумира под формата на чай. Тя има успокояващо действие върху нервната система. Смята се, че може да помогне при състояния на тревожност, както и за облекчаване на главоболие и мигрена. В допълнение, жълтият кантарион, подобно на много други билки, има силно изразен антибактериален ефект. Затова може да се използва при лекуване на сериозни рани, както и изгаряния по кожата. Консумацията му под формата на чай има благоприятно влияние върху здравето на храносмилателната система и може да облекчи язви, гастрит и други подобни заболявания.

Смрадлика

От векове хората познават добре антибактериалните свойства на смрадликата. Тя има редица приложения в грижата за кожата, тъй като я успокоява и може да премахнете различни несъвършенства, като пъпки, а също така и неприятните пигментни петна. Гаргара със смрадлика успешно заместват водата за уста и може да предотврати появата на лош дъх, афти, както и на сериозни инфекции в устната кухина. Гнойните налепи по гърлото също могат да бъдат облекчени с редовно правене на гаргара със смрадлика. Смрадликата се използва и за лекуване на възпаления на женската полова система, като гъбички и цистит.

Невен

Това красиво растение може да се използва както външно, под формата на отвари или кремове, така и да се консумира под формата на чай. То има доказано положително действие за регенериране на кожата. Често кожните проблеми, като възпаления или много суха кожа, се третират локално с крем от невен. Чая от невен помага при болки в гърлото, кашлица и неприятни спазми. Според някои изследвания има положително въздействие за здравето на очите и доброто зрение.