Гинекомастия – лечение, операция и симптоми

Мастопатията е заболяване, което се среща при двата пола. Когато заболяването ангажира гърдата при мъжете то се нарича гинекомастия. Причините за гинекомастията се припокриват с тези на мастопатията при жените. И тук се касае за хормонален дисбаланс с преобладаване на естрогените (женските полови хормони). Причините за това при мъжете могат да бъдат най-различни, като при момчета трябва да се имат впредвид различни форми на хипогонадизъм, а при възрастни мъже с гинекомастия нерядко се откриват естроген продуциращи тумори на тестисите, хипофизата или надбъбреците. Затова при гинекомастия трябва да се мисли и за увреждане на тези органи. Заболяването се среща често и при пациенти с чернодробна цироза или редовно употребяващи медикаменти за лечение на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Гинекомастия може да се развие също и при хормонална естрогенна терапия при рак на простатата. Симптоми на гинекомастия
Първоначалният симптом при гинекомастия е поява на чувствителност при допир до гръдните зърна. На по-късен етап се появява болка, придружена от хрущялоподобно втвърдяване и увеличаване на размерите на жлезите на мъжката гърда. В повечето случаи засягането е едностранно за разлика от мастопатията при жените, където преобладава ангажирането на двете гърди. Въпреки, че гинекомастията (буквално – женска гърда) означава заболяване на мъжката млечна жлеза, от нея се засягат и момичета преди пубертета. Гинекомастията се проявява най-често в две възрастови групи – момчета около пубертета и при 50-70 годишни мъже.

Лечение на гинекомастия
Лечението на гинекомастията изисква отстраняване на причината за високото ниво на естрогени (ако е открита такава). При наличие на патологичен процес в тестисите, хипофизата или надбъбреците се предприема операция за отстраняване на тумора. Ако не се открие причина за гинекомастията, при момчета и млади мъже може да се предприеме изчаквателно поведение. Обикновено след няколко седмици или месеци оплакванията и симптомите при такива пациенти с гинекомастия започват да отзвучават. Пълното изчезване на процеса може да настъпи чак след няколко години. Понякога могат да се предпишат превръзки с мехлеми, съдържащи локални анестезиращи вещества с цел намаляване чувствителността на гръдните зърна при допир.

Операция при гинекомастия
Ако не настъпи спонтанно обратно развитие на уплътненията в млечните жлези, се извършва операция за отстраняване на гърдата с гинекомастия. Съпътстващо хормонално лечение обикновено не е показано. При по-възрастни мъже не бива да се изчаква дълго с операцията, защото в тези случаи често зад гинекомастията се крие рак на гърдата. При хистологичното изследване на оперативния материал при гинекомастия се открива хиперплазия на епителните елементи с образуване на дуктални папиларни разраствания в засегнатата гърда. Мантелната строма е миксоидна и често пъти уплътнена. Когато след операция по повод гинекомастия се открие рак на гърдата при мъжа, той може да бъде само дуктален карцином, защото лобулите в мъжката гърда липсват или са слабо развити.