Избягвайте следните лекарства

Да се избягва употребата на следните лекарства:
– аналгин – хинин – може да доведе до смъртоносна вътресъдова интервазална алергия, уврежда кръвта. Заменя се с големи дози vit.C. Хинина се използва само за лечение на малария;
– седалгин – той е комбинация от взаимоизключващи се субстанции – съдържа аспирин, фенацетин- сънотворни и кофеин, кодеин – възбуждащи. Да се замени със саридон;
– тетраолеан – води до тежки алергични обриви, дори до шок. Да се замени с доксациклин, еритромицин;
– нафазолин – дразнят лигавицата на носа – могат да я изринат до кръв;
– темпалгин – комбинация от несъвместими съставки. Да не се взема при сърдечна недостатъчност, чернодробни увреждания, при шофиране. Да се взема само аналгин;
– амидофен – приет с храна с нитрати, образува нитрозамини(канцарогенни). Да се замени с парацетамол;
– депо-сулфамид – вреди на бъбреците;
– аналгинът да се избягва при ниско кръвно налягане и при алергии;
– амидофенът да не се използва от диабетици;
– ацефеин – продължителният му прием води до запек;
-седалгин – съдържа фенацетин – води до увреждане на кръвоносната с-ма, бъбреци, анемия, психични отклонения;
– седалгин-нео – противопоказен при диабет, хипертония, води до запек.
Хапчетата трябва да се пият прави с не по-малко от 100 мл вода. Не трябва да се пият едновременно различни хапчета – да има поне 10 минути м/у приема им.
Аспирин се взема сутрин в 8 часа(тогава не вреди на стомаха) и след ядене, разтворен във вода. Аспирин не се приема от деца до 12 години, бременни и кърмачки, болни от хемофилия. Аспиринът намаля общото развитие на туморите.
Противоасматичните лекарства се вземат в 8 и 15 часа. Ако се вземат по това време, може да се намали дозата им.
Противоалергичните средства са най-ефективни към 19 часа.
Обезболяващите се вземат в 15 часа – така се увеличава 3 пъти времето им на действие.
Парацетамол(колдрекс, панадол, еферелган, фервекс) не се комбинират с аспирин – получават се вътрешни кръвоизливи.
Лекарствата за високо кръвно налягане(обсидан, пиндолол, нифедипин, тразикор)- нямат ефект, ако се вземат с аспирин. Да не се приемат със сок от грейпфрут.
Дигоксин, железните препарати, vit.C,vit B-2 се приемат на гладно.При приемане с неподходяща храна – резорбцията се променя.
Бета-блокерите обсидан, тразикор, вискен се приемат непосредствено след ядене.
Алмагел, хербазол, ранитидин, симетидин, роксатидин, зантак се приемат по време на ядене- продължителният им престой в стомаха подтиска стомашната секреция.
Противазачатъчните таблетки не бива да се вземат от жени, които имат високо кръвно налягане, флебит, емболия, рак на матката или гърдата, увеличен холестерол, бъбречна недостатъчност, диабет.
Оралните контрацептиви са несъвместими с кофеина – безсъние, хиперактивност.
Не бива да се разчита на противозачатъчни, ако се приема антибиотик насочен към микрофлората на стомаха и червата.
Противозачатъчните и преспивателните не се вземат с алкохол, а аспирина с кафе.
При приемане на противочатъчни намаля нивото на vit.B-6 в организма затова е необходимо да се приема допълнително.
Приемането на успокоителни води до намаляне на слюнката и пресъхване в устата- появяват се кариеси в основата на зъба и оголване.
При приемане на антидепресанти не бива да се консумират продукти, съдържащи тирамин- сирене, мая, хайвер, авокадо – комбинацията поражда сънливост и покачва кръвното налягане.
При продължително приемане на тетрациклин зъбите пожълтяват.
Шумящият ефект на таблетките с ефервесцентна(разтворима) форма се дължи на сода бикарбоната.
Антибиотиците, наред с вредните бактерии убиват и полезните в чревната флора. Ниската доза на антибиотиците в организма не е в състояние да убие микробите, а само ги променя и ги прави по-устойчиви. Антибиотик се взема при бактериални инфекции – бронхит, пневмония, менингит, при усложнения след вирусно заболяване. При вирусни инфекции не действа.
Антибиотиците се пият 30 минути преди ядене с вода(не с мляко). 2 часа след приемането им не се консумират млечно-кисели продукти.
Не трябва да се пие алкохол след прием на антибиотик – увеличава се притока на кръв към главата – световъртеж, гадене и антибиотика не действа.
При приемане на антибиотици се разрушава биотин-а – липсата му предизвиква окапване на косата.
След приема на антибиотици намаля нивото на vit.K. Той произвежда микроби, необходими за чревната флора. Да се приемат листни зеленчуци, кисело мляко, черен дроб.
При приемане на алкохол, нитроглицерина променя своето действие и не помага на сърцето. Диуретиците, смесени с алкохол, разяждат лигавицата на стомаха.
Капки за нос, аерозоли и мазила не бива да се ползват за по-дълго от 3-5 дни – предизвикват атрофия на носната лигавица. Да се избягват от сърдечно страдащи и хипертоници, да се заменят с инхалации.
Кодеина се взема 3 дни. При по-продължителен прием подтиска изкарването на секретите. Да се приемат повече течности, за да се втечнят секретите.
Оптималните месеци за ваксина са септември, октомври, ноември.
Усещането за слабост и отпадналост може да се дължи на някои лекарства – аналгетици, успокояващи, сънотворни, лекуващи хипертония. Приемането на алкохол също води до отпадналост.
Хубаво е витамините да се приемат по време на ядене.
Ако валерианата се приема продължително време(3 седмици) може да се получи обратен ефект-сърцебиене.
При приемане на кортизон в продължение на 1 месец може да се получи липса на магнезий или високо кръвно налягане. При децата са възможни проблеми с растежа.
Парацетамола се абсорбира на гладно до 40 минути и 2,5 часа след храна.
Тетрациклинът не се приема след млечна храна.
Калция се взема преди ядене.
Лекарствата се приемат по предписание: преди ядене-30-40мин; след ядене – 2 часа след храна; на гладно- 20-40 мин. преди закуска; преди сън – 30 мин. преди лягане.
Не бива да се стои на слънце след приема на тетрациклин; ципрофлоксацин; средства против пъпки (съд.ретиноиди); обезболяващи(напроксен, ибупрофен, амитриптилин) – засилва се чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи.
Хомеопатичните лекарства не лекуват, а стимулират организма да задвижи защитните си механизми. 20 минути преди и след приема им да не се приема храна и течности. В устата не трябва да има специфичен вкус на мента(паста за зъби, дъвка), кафе, цигари. При приемане на хомеопатични лекарства никога не се използва камфор, мента, лайка- антидоти са.