Девет причини да качим килограми

В тази статия ще видим какво може да се окаже фатално за нашата фигура и как да предотвратим повишаването на теглото си, избягвайки някои ситуации.

На първо място – навици.

Ще трябва да се откажем от някои лоши навици. Кой е казал, че щом сме на обяд, трябва да хапнем 3 блюда? Или, че трябва да изпразваме чинията си напълно, за да не обидим някого. Кой е казал, че спагетите се ядат непременно с кетчуп? И защо винаги пред телевизора трябва да хапваме пуканки?

Няма да изреждаме всички навици, които водят до наднормено тегло. Всеки да преценява своите и най-важното, да ги промени в положителна посока.

Скучно ни е.

Имаме неприятно задължение, нежелани и скучни гости са ни посетили, филмът не ни ангажира и какво – похапваме, особено ако масата пред нас е заредена с различни блюда.

И ние като другите.

Случвало ви се е със сигурност. Не сме гладни, но някой е поръчал заедно с кафето торта или бисквитки, няма да се делим сега от останалите, и посягаме ли, посягаме. Понякога сме тръгнали на дълга разходка, а спътникът ни носи пуканки, семки, лукчета или нещо друго. Защо пък да не му направим компания, си мислим или даже не мислим, а си похапваме, така – между другото.

Да опитаме какво е това.

Любопитството е хубаво нещо, но не винаги. Или поне да е в по-малки количества, когато става дума за ново ястие. Не е нужно да изядем огромно парче баница, само защото не сме яли досега такава. Можем да задоволим любопитството си и с по-малко парченце.

Една видна дама сподели преди години: „От това пусто любопитство все преяждам.” Има истина в думите й.

Учтиви сме.

Добро извинение за лакомията ни. Да, наистина, когато отидем на гости не е много приятно за домакините да не опитаме почерпката им, но става дума да опитаме, а не да изпразним чиниите. На делови обяд, на парти можем просто да опитаме едно блюдо. Не е необходимо да показваме колко сме учтиви, като посещаваме няколко пъти шведската маса.

Ние тъгуваме.

Когато ни обхване тъга, без да искаме търсим утеха в сладкишите. Утеха може и да не намерим, но със сигурност увеличаваме теглото си. Колко по-добре ще бъде да направим една хубава разходка. Знаем го, но по-лесно е да си похапнем бонбон, шоколад. Ако не се утешим с малко, повтаряме.

Под стрес сме.

И от нерви ядем ли, ядем. Много по-добре ще да пием вода или неподсладен ментов чай, но някак не ни се вярва, че това ще ни успокои. Ако толкова трябва да ядем – нека са поне ябълки.

Трябва да се наградим.

Много приятен повод, но защо наградата трябва да е голямо блокче шоколад, баклава, торта. А като добавим и едно алкохолно питие – направо сме си взели идеалната награда.

Гладни сме.

Ако наистина сме гладни – трябва да ядем. Стига да не се заблуждаваме, че сме гладни. Понякога по инерция смятаме, че сме гладни, а то просто ни се яде нещо. И се оправдаваме пред самите себе си.

Източник: https://fitholic.bg/