10-те най-ефективни начина да се отървете от домашните мухи

Има няколко смущения в домашното блаженство, които са толкова досадни, колкото досадните насекоми. Домашните мухи заемат челно място в списъка с вредители, тъй като са един от най-често срещаните неприятности у дома. И домашните мухи не са просто безобидни досадници, те са основни разпространители на болести. Те не хапят, но могат да пренасят микроби и бактерии от развалена храна, отпадъчна материя и съдържание на боклук към хранителни продукти, които лежат непокрити. Мухите отделят и повръщат, когато почиват на повърхности, така че разпространяват организми, които причиняват заболяване на тези повърхности. След като изядете заразената храна, можете да се заразите с всякакви ужасни болести като коремен тиф, холера, дизентерия, туберкулоза и много други.

 

Какви са признаците за нашествие от домашни мухи?

Домашните мухи са привлечени от места, които са топли и имат полза от размножаването им. Наличието на храна, боклук и гниеща материя също прави мястото идеално за тези насекоми, които обичат да се размножават в мръсотия. Веднъж появили се, домашните мухи могат бързо да се размножават за няколко дни, създавайки нашествие, което може да достигне стотици за кратък период от време.

 

Домовете с лоши санитарни условия или с нехигиенична среда са уязвими към зарази, особено когато има пукнатини в прозорците и вратите или пространства, които улесняват влизането на домашни мухи.

 

Има много издайнически признаци за нашествие от домашни мухи. Първото очевидно е наличието на много мухи в къщата, особено около местата, където се съхранява храна и кофите за боклук. Може да видите малки групи от тъмни петна, които сигнализират за заразяване с мухи. Наличието на червеи също е индикация, че домашните мухи се размножават. Личинките са ларвният стадий на мухите.

 

Как домашните мухи влизат в къщата?

Домашните мухи могат да влязат в дом, като летят или пълзят през всяко открито пространство. Така че ако държите отворени прозорци без мрежа или отворени врати, вредителите могат да бъдат поканени да влязат, ако те присъстват в големи количества в района, в който живеете. Пукнатини и други структурни щети на вашия дом могат да служат като входове за мухите. Миризмите играят голяма роля за привличането на домашни мухи в дома ви, така че се пазете от открити храни и отворени кофи за боклук. Топлината е друг фактор, който трябва да имате предвид, тъй като домашните мухи предпочитат температура от около 28 градуса по Целзий.

 

Топ 10 Направи си сам капани за мухи и лекарства

Домашните мухи са досадни и представляват сериозен риск за здравето, но има много ефективни начини да се отървете от тях. Ако се чудите как бързо да се отървете от домашните мухи, информацията по-долу може да ви помогне. От домашно приготвени капани за мухи до естествени възпиращи средства, ето списък с най-добрите методи да отървете дома си от тези вредители.

 

  1. Вземете засаждане

Има няколко билки и цветя, които излъчват силна миризма, която ще отблъсне мухите. В допълнение към това можете да ги използвате и в готвенето си. Някои естествени растителни репеленти включват босилек, лавандула, невен, котешка билка и дафинов лист.

 

  1. Пластмасови бутилки от сода

Вземете използвана бутилка газирана вода от около 1,5 литра и отрежете горната трета (към капачката) на едно парче. Направете захарен сироп и го сложете в долната половина на бутилката – трябва да запълни около една трета от нея. Сега обърнете горната част и поставете коничната страна с лице надолу в долната половина на бутилката. Поставете тази техника на място, където често виждате мухи. Мухите ще бъдат привлечени от сиропа и ще отидат в бутилката. Веднъж там, те няма да могат да се върнат и ще бъдат хванати в капан.

 

  1. Оцет + препарат за съдове

Това е добре познат естествен капан за мухи. С помощта на плитка купа пригответе ябълковия си оцет и препарата за съдове. Поставете около един инч ябълков оцет в купата и добавете една супена лъжица захар. Сега добавете препарат за съдове – за предпочитане такъв с плодов аромат. Когато се остави в стая, това ще привлече и улови домашни мухи.

 

  1. Натурални масла

Използването на спрей с етерично масло е удобен и естествен начин за възпиране на домашните мухи от дома ви. Домашните мухи обикновено се отблъскват от определени естествени миризми като тези от масло от цитронела, лавандула, мента, лимонова трева, ним и дори евкалипт. Смесете някое от тези масла с малко вода и напръскайте области, които са предразположени към привличане на домашни мухи, като например близо до прозорци или кофи за боклук.

 

  1. Кухненски скоби

Има много полезни съставки, които можете да намерите в кухнята си, които могат да бъдат ефективни при държането на домашните мухи. Сол и куркума, поръсени върху вашите кухненски плотове, за да отблъснат насекомите от тях. Варенето на сол и черен пипер с вода, охлаждането и след това пръскането им върху повърхностите също е полезно. Използвайте портокалови кори от изядените портокали, за да направите естествен репелент. Поставете обелките в плат от муселин и ги поставете около местата, където се събират мухи. Вземете джинджифил на прах (около 1 супена лъжица) и смесете с вода (около 1 чаша). Поставете тази смес в спрей бутилка и напръскайте кухненските си плотове и местата, които привличат мухи.

 

  1. Банан + Буркан

Поставете тънко нарязан банан в стъклен буркан и го покрийте с полиетиленова торбичка. Пробийте няколко дупки, които са достатъчно големи за мухи, за да се поберат в чантата. Мухите ще се промъкнат, за да стигнат до бананите, но ще бъдат хванати в капан, тъй като няма да могат да намерят изход.

 

  1. Инсектициди и репеленти

При по-сериозно заразяване с мухи може да се наложи да прибегнете до инсектициди и репеленти, за да решите проблема си. Те действат бързо и премахват мухите много ефективно. Инсектицидите, които са на основата на пиретрин, обикновено се използват за заразяване с мухи, които са на закрито. Уверете се, че сте прочели инструкциите ясно, избягвайте да вдишвате изпаренията и проветрете дома си правилно след употреба. След употреба можете да се обърнете към естествени репеленти, за да сте сигурни, че мухите ще се държат настрана и заразяването няма да се появи отново.

 

  1. Светлинен капан

Тези капани за мухи се състоят от кутия със светлина, която привлича мухи към нея. Когато мухите стигнат до светлината, те се убиват от слаб електрически ток или се улавят в устройството. Прочетете и следвайте инструкциите внимателно, когато настройвате тези капани.

 

  1. Лепкави капани

Това са парчета хартия, които са лепкави, така че мухите се залепват по тях, когато кацнат. Можете да поставите всички тези места в дома си, където мухите са в големи количества, и да се отървете от тях ефективно.

 

  1. Билкова градина

Ако имате балкон или външни пространства като комплекс, който има много мухи, помислете за засаждане на билки и цветя като невен, за да държите мухите далеч.

 

Какви са заплахите от домашните мухи?

Според СЗО домашните мухи пренасят диарийни заболявания, както и разпространяват кожни и очни инфекции. Известно е, че домашните мухи пренасят най-малко 65 болести на хората, включително коремен тиф, салмонелоза, дизентерия и холера. Тези насекоми не хапят, но замърсяват повърхностите, върху които лежат.

 

Домашните мухи са склонни да се хранят с разлагаща се храна, фекалии, боклук и други отпадъци. След това те поглъщат и натрупват бактериите и микробите. Когато се хранят, те повръщат заразената материя, което води до заразяване. Патогените също се пренасят чрез техните изпражнения. Така че, когато една муха седне върху храна, тя може да прехвърли микробите, които има от предишния си покой върху боклук, изпражнения или гниещи вещества, върху тази чиста храна. Някой, който яде това, ще се разболее.

 

Какви са общите навици и местообитания на домашните мухи?

Жизненият цикъл на домашната муха е на четири етапа, изискващи около седмица, за да израсне от яйце до възрастна муха. Първо, женска муха, която е била оплодена, трябва да намери място за снасяне на яйцата. Това място обикновено е в мръсотия като боклук или фекалии. Всяка женска муха е в състояние да снесе между 300 и 900 яйца, така че една област може да бъде заразена със стотици от тези насекоми само за няколко дни.

 

Мухите жужат предимно и се забелязват в деня, когато са най-активни. През нощта тези насекоми обикновено почиват на повърхности на няколко фута над нивото на земята, близо до източниците си на храна.

 

Домашните мухи оцеляват през студените зими чрез зимен сън и обикновено остават в радиус от 2 мили от мястото, където са били излюпени. Езикът на домашната муха е като сламка, която изсмуква храна. Това е полезно за тях, тъй като нямат зъби и могат да ядат само течности. За да направят това, те втечняват храната с устата си чрез плюене или регургитация.

 

Как се предпазвате от мухи?

Превенцията е най-добрият ви залог, когато става въпрос за предпазване от досадните домашни мухи. Най-добрият начин да се уверите, че тези мухи няма да се размножават в дома ви, е да ги предпазите от влизане в него. Също така прости хигиенни практики като покриване на кофи за храна и отпадъци, редовно почистване на повърхности и често почистване на зони за отпадъци от домашни любимци, като котешка тоалетна, могат наистина да ограничат миризмите и привлекателността, която мухите ще имат във вашия дом.

 

Проверете за пукнатини около вратите и прозорците. Поправете мрежестите паравани и ги използвайте, за да избегнете насекоми, летящи в дома ви.

 

Дръжте цялата храна покрита, ако е оставена навън. Основните продукти за килера като зърнени храни, ориз и захар трябва да се съхраняват в контейнери и затворени, когато не се използват. Подправки като конфитюри и доматен кетчуп е най-добре да се съхраняват в хладилника, за да сте сигурни, че миризмите им няма да привличат мухи.

 

Изплакнете мръсните си чинии, ако ги оставите в мивката за измиване по-късно. Остатъците от храна и напитки могат да привлекат мухи.

 

Избърсвайте редовно кухненските си плотове и незабавно се погрижете за разливите (колкото и да са малки).

Внимавайте за храна, която се разлива по време на готвене или ядене. Малките трохи под печката, на пода или под масите могат да привлекат мухи.

 

Избършете кухненски уреди като тостери, кухненски роботи, бъркалки за яйца и миксери след употреба, за да почистите храната, която може да се е разляла върху тях.

Почиствайте редовно кофите за боклук и ги дръжте покрити.

 

Какво привлича домашните мухи във вашия дом?

 

Женските домашни мухи, които са били оплодени, винаги търсят места, където могат да снасят яйцата си. Материалите, които домашните мухи предпочитат, са мръсна и разлагаща се материя, както и места с определени силни миризми (храна, изпражнения, гниене), които са привлекателни за тях. Така че кофите за боклук, пълни с гниеща храна, райони, където има много фекалии или оборски тор и други места с разлагаща се материя, са най-привлекателни. Домашните мухи също са привлечени от светлините през нощта.

 

Наемете професионална компания за борба с вредителите

 

В някои случаи може да искате да разгледате професионални услуги за премахване на мухите. Предлагаме ви да разгледате Превент Пест Контрол – софийска компания с над 2 десетилетия опит.