10 диетични мита и защо не работят

В опит обаче да станат като идеала, мнозина се втурват към диви крайности, довеждайки се до изтощение с често неразумни съвети от различни диети. На първо място, човек трябва ясно да осъзнае, че диетата е лечебен процес. В разгара на смела битка с излишни килограми понякога забравяме, че диетата има свои собствени закони. Нарушаването им е изпълнено с усложнения. Има много грешни преценки (митове), след които рискуваме да си навредим. Така че нека се опитаме да разберем основните грешки, които допускаме по пътя към идеалното тяло.

МИТ 1. Със сигурност има здравословни и нездравословни храни. Ако случаят беше такъв, всеки сайт за здравословно хранене щеше да има два списъка с храни и това е всичко. Това, което е наистина важно, е разнообразието и балансът на диетата, а не конкретният списък с храни за нея. Единственият признак, по който можете да определите наистина безполезна и дори вредна храна, е нейният състав, който напомня повече на химическото производство, а не на храната. Виждате ли в списъка транс-мазнини, набор от изкуствени оцветители и почти нищо, което може да расте, да тече или да скочи самостоятелно? Поставете опаковката обратно на рафта.

МИТ 2. Мазнините са зло, а най-добрата храна е без мазнини Мазнините са вкусни. Някои витамини са мастноразтворими и не могат да бъдат усвоени по друг начин. Компонентите на мазнините са от съществено значение за изграждането и правилното функциониране на телесните клетки, за функционирането на нервната и хормоналната системи. Например мозъкът се състои от повече от половината мазнини. Така че, напълно без мазнини, човек започва да боледува, бързо да остарява, външният вид оставя много да се желае, но такъв подход все още не гарантира хармония. Използвайте калкулатора за хранителни изисквания, за да разберете до колко мазнини трябва да се ограничите.

МИТ 3. Добрата мазнина е растителната мазнина Не, добрата мазнина е разнообразие от мазнини. Лекарите наистина препоръчват ограничаване на животинските мазнини, така че не повече от 25 процента от общата мазнина, която ядете. Страшно е обаче да си представите в какво ще се превърне диетата, ако напълно изоставите животинските мазнини. Това е минус яйца, минус тлъста риба, минус сирене и минус всички млечни продукти, с изключение на напълно обезмаслени продукти – и ще трябва да тичате след кисело мляко без мазнини и без захар. Лъжица заквасена сметана в борш? Без значение как е! Тоест, все пак ще се получи пълноценно хранене, ако желаете, но звучи някак скучно.

МИТ 4. Всички сладки неща са лоши. Добавената захар в количества над 5-6 чаени лъжички на ден за възрастен и такава за дете е наистина вредна – унищожава зъбния емайл и допринася за натрупването на наднормено тегло. А наднорменото тегло увеличава не само разходите за облекло, но и рисковете от много заболявания – от диабет и хипертония до рак и ставни заболявания. Но за банан – още един ден, шепа плодове или няколко ябълки, тялото ще каже само благодарности.

МИТ 5. Рибата е най-добрият заместител на месото и птиците Редовно можете да чуете мнението, че е необходимо да препоръчвате не три рибни ястия на седмица, а пълен преход към риба. Но трябва да се помни, че само диетолог има право на такива радикални препоръки и то дори след цялостен преглед на пациента и изясняване на индивидуалните нужди на тялото му. В същото време месото е източник на добре усвоено желязо, което е необходимо например за много жени поради редовната загуба на кръв. Пилешките и пуешки гърди съдържат много протеини и много малко мазнини, поради което се използват както за отслабване, така и за изграждане на мускулна маса. А задушените карантии са нещо, без което изобщо не можете да оцелеете през зимата.

МИТ 6. Преди всичко трябва да изключите брашното Вредно е не брашното, а бързите въглехидрати от брашно от полирани зърна и излишък от захар, масло и яйца. Хляб и бисквити за следобедна закуска, няколко палачинки за Масленица или дори парче торта няма да оставят допълнителни гънки отстрани, ако се използват правилно и в разумни количества. Хлябът и бисквитките се консумират най-добре пълнозърнести – това са бавни въглехидрати, които енергизират дълго време. Те се съчетават добре с мляко, а палачинките се съчетават с лъжица заквасена сметана от 15 процента мазнина. Пайовете могат да се пекат без захар, плодовете и плодовете в тях са доста сладки сами по себе си – а в сладкарските изделия ще има повече от сметана или захарна глазура. И, разбира се, най-важното е да не се преяжда.

МИТ 7. Колкото по-ниско е съдържанието на калории, толкова по-здравословен е продуктът. Дори списъкът на най-здравословните храни за отслабване съдържа най-калоричните храни в света. Например растителни масла. Супер здравословното ленено семе и зехтин са почти 100 процента мазнини, около 900 ккал на 100 г. Дори свинската мас съдържа малко по-малко калории, а маслото – с около една трета по-малко. Важно е да се изчисли съдържанието на калории по два показателя: общото съдържание на калории в диетата, което не трябва да надвишава консумацията на енергия, и калоричността на мазнините – нека бъде не повече от 30 процента от общото съдържание на калории. А хранителната стойност на продукта е съвсем друг въпрос. 

МИТ 8. Млякото не е за възрастни Някои възрастни – а понякога и деца – наистина нямат достатъчно ензими за разграждане на лактозния въглехидрат в млякото. Това е генетично обусловена характеристика, която зависи например от това дали вашите далечни предци са се занимавали с развъждане на животни, които дават мляко, и дали са го яли. Въпреки това, няма толкова много хора с дефицит на лактаза и повечето се справят с млякото без никакви неприятни последици. Ако не е било възможно да се съгласите с млякото, потърсете в магазините ниско лактоза, а също така не забравяйте, че ферментиралите млечни продукти практически не съдържат лактоза.

МИТ 9. Енергийните напитки и колата енергизират Възможно е да се придържате към строга диета, зареждаща се с енергийни напитки, но няма смисъл. Съдържащият се в тях кофеин не само ободрява, но и води до дехидратация поради диуретичния си ефект. А това влошава метаболитните процеси и състоянието на кожата, така че така или иначе няма да можете да изглеждате добре. Освен това енергийните напитки имат твърде много захар и следователно калории – до 150 kcal на 0,33 кутия. Никой не се ограничава до една консерва на ден, защото гладът не добавя сила. Но каква диета е, ако пиете висококалорична захар с добра закуска през деня?

МИТ 10: Алкохолът е малко здравословен Алкохолът не е храна, а висококалорично пристрастяващо вещество. Във всеки продукт, създаден от естествени съставки, използвайки традиционни технологии, можете да намерите някои полезни свойства. Например червеното вино съдържа биофлавоноиди. Повечето от психоактивните вещества, включително алкохолът, обаче вредят на тялото повече, отколкото се възползват, така че не трябва сериозно да обмисляте полезните им качества. Например високо съдържание на същите биофлавоноиди се открива в червеното грозде, и в боровинките, и в малините, и в аронията. И с тяхното използване няма да пострада нито един черен дроб.

Така че, можем да продължим да изброяваме митовете много дълго време. Но е много по-ефективно да разберете и разберете – не трябва да жертвате здравето си за красота.