Кисти на яйчниците

Кисти на яйчниците – симптоми, лечение и причини

 

 

Кистите на яйчниците са често срещано явление при жените от всички възрасти. Въпреки голямото им разнообразие, основната причина за тяхната поява е нарушението на хормоналния баланс при жените. Някои от кистите на яйчниците са безобидни образувания, които се откриват случайно. Други водят до различни нарушения в менструацията и трудности в забременяването, а някои от кистите на яйчниците представляват туморни образувания и се нуждаят от своевременна диагностика и лечение.

 

 Симптоми при кисти на яйчниците

Симптомите при кисти в яйчниците могат да бъдат от страна на менструалния цикъл, от страна на овулацията и такива, водещи до промяна във вторичните полови белези при жената. Нарушенията в менструалния цикъл основно се представят като менорагии – обилно кървене по време на менструация и метрорагии – поява на кървене от матката извън дните, когато трябва да се появи менструацията. Нарушенията в цикъла на овулацията водят до трудности в забременяването и често стават причина такива жени да остават бездетни. Някои от кистите на яйчниците се съпровождат с болки в корема и нарастване на неговата обиколка, в случаите, когато образуванията достигнат големи размери. Не са редки и проявите от страна на съседни органи, подложени на натиск от големи яйчникови кисти. Когато те секретират хормони в големи количества и не се поддават на контрол от страна на организма, при жените може да се наблюдава развитие на мъжки вторични полови белези – загрубяване на скелета, разширяване на раменния пояс с натрупване на повече мускулатура в тази зона, намаляване на размерите на таза и ханша, поява на окосмяване по лицето и торса, промяна в тембъра на гласа. Пример за такова заболяване, дължащо се на кисти в яйчниците е синдрома на дифузна лутеинизация.

 

Синдромът на дифузна лутеинизация на яйчниците се среща предимно при млади жени и се нарича още синдром на Geist-Gaines, микрокистозна болест, хипертекоза, микрокистозна дегенерация на яйчниците. Двамата учени, дали името на това заболяване през 1942 година са описали случаи на маскулинизация у жени, при които освен микрополикистозно увеличение на яйч­ниците не се установяват други отклонения в ендокринните жлези. На срез по периферията на яйчниците се виждат малки фоликулни кисти със силна пролиферация и лутеинизация на тека-клетките. Същността на синдрома на дифузна лутеинизация не е изяснена. Не е сигурно и раз­граничаването му от синдрома на Stein-Leventhal. Подобни промени в яйчниците могат да възникнат при различни въздей­ствия, специално при хиперглюкокортицизъм – повишена секреция на глюкокортикоиди от надбабречните жлези. Допуска се, че развитието на кистите в яйчниците се дължат на силна гонадотропна сти­мулация, а вирилизацията (развитието на мъжки полови белези) се свързва със секрецията на по-голямо количество прогестерон. Симптомите на кисти в яйчниците при синдрома на дифузната лутеинизация са различно изразени белези на вирилизация с менструални смущения: хирзутизъм (мъжки тип окосмяване), загрубяване на гласа, малки плътни гръдни жлези, хипертрофия на клитора, олигоменорея (намаляване на мензиса) до вторична аменорея (пълна липса на мензис). Повечето болни са със затлъстяване. Може да се установи увеличение размерите на яйчниците с развитие на многобройни, малки, гладкостенни кистички сред яйчниковата строма. Стероидната екскреция е нормална.

Лечението на кистите в яйчниците при синдрома на дифузната лутеинизация е предимно оперативно. Частичната резекция може да доведе до подобрение на менструалните нарушения и до регресия на вирилизацията, но често за сравнително недълъг период. При лечението на кистите в яйчниците по-добрият ефект от частичната резекция на яйчниците в сравнение с кастрацията се тълкува в полза на нарушено съотношение между естрогенната и андрогенната продукция на гонадите. Усложненията на кистите на яйчниците могад да бъдат драматични и да доведат до състояния, изискващи спешни хирургични мерки. Усукването (торквирането) на яйчникова киста обикновено е внезапен инцидент, съпроводен от силно перитонеално дразнене. Симптомите при кисти на яйчниците, които са се усукали трайно, са силни болки, дефанс – втвърдяване на коремната мускулатура, гадене, признаци на шок. Понякога постепенната торзия е с по-леко драматично протичане. При клиничното изследване се открива палпируем, често добре отграничен тумор в корема, който нерядко има големина на мъжка глава. Препоръката при такива пациентки е изпращане в болница без никакво забавяне!  

Лечението на кисти на яйчниците с усложнения задължително трябва да извършва в лечебно заведение, защото то може да изисква предприемането на хирургическа намеса. При голям „тумор“ в долната част на корема при жени винаги трябва да се мисли за пълен пикочен мехур, тумор да дебелото черво или кисти на яйчниците!