Как да подсилим имунитета на детето

Отглеждането на здраво и добре развито дете е съкровена мечта на всеки родител.
Детския организъм е силно податлив на различни заболявания, които могат да прерастнат в хронични. Резките температурни промени през сезоните и най-вече есента, зимата и пролетта благоприятстват развитието на различни простудни заболявания. Ако в дома си имате домашни любимци, възможно е те да доведат до различни алергични реакции и обриви. Недоизградената имунна система при децата се оказва силно податлива към промяна на обстановката, битови условия, екологични замърсявания.

Най-добрия начин за преодоляване на тези все по-чести здравословни състояния е засилването на имунната система. Именно тя е основния фактор, който би могъл да попречи на развитието на различни простудни заболявания и алергии. Ето някой съвети, които ще ви помогнат:
– закалете детето си- извеждайте го навън при температура на въздуха около 20 градуса. Едночасова разходка сред природата поне три пъти седмично действа на организма тонизиращо, повишава имунитета и укрепва защитните сили на организма. В случай на поява настинка в не особено тежка форма не е необходимо да се преустановяват процедурите по закаляването;
– научете децата си да консумират повече плодове и зеленчуци. Ако детето ви се съпротивлява, бихте могли да направите сок ябълки в комбинация от предпочитани от вашето дете плодове.

Наред с плодовете не пренебрегвайте силата на зеленчуците. Моркова например е изклчотелно полезен за човешкия организъм, той обаче е труден за консумиране, защото в натурален вид човек може да изяде един или два, а пък сока от моркови е по-скоро тежък за консумация и не до толкова приятен. Комбинацията обаче от ябълки и моркови е едва ли не най-предпочитана за малките палавници и освен това се отличава с приятен вкус и аромат. Запомнете, че плодовете никога не могат да бъдат в повече и особено ябълките. Не бива обаче да прекалявате с морковите, защото консумирането им в по-големи количества може да доведе до леко краткотрайно пожълтяване на кожата.

– Задължително водете детето си поне веднъж (или по възможност два пъти) на утвърдени балнеосанаториуми като Сандански или Велинград. Дори без да обременявате детето си с различни процедури, самия въздух ще окаже благоприятно въздействие върху укрепващия детски организъм и ще спомогне за засилване на имунната му система.

– Ако детето ви няма непоносимост към слънцето, използвайте лятото, за да го заведете на море. От дълбока древност сутрешните морски пари се използват за лечение на различни дихателни проблеми. Избягвайте обаче излагането на детето на пряка слънчева светлина в интеревала 11-18 ч. Най-доброто време за плаж е преди обяд. Морето благоприятства развитие на стомашно-чревни инфекции, които се проявяват чрез разстройство, повръщане и температура. За да избегнете този неприятен момент се опитайте през време на почивката ви детето да консумира само минерална вода и храни в чийто произход сте сигурни. Задължително използвайте за вашето дете слънцезащитни масла и кремове.