Дребна шарка – морбили

Дребната шарка е силно заразно заболяване, причиняващо се от неустойчив вирус, който бързо загива в околната среда. Заразяването става по въздушно-капков път. Източник на заразата е болният човек, но може да се прихване и от вдишване на прах, съдържащ вируса. Обикновено забаляването възниква през зимата и пролетта. Инкубационният период е около 10 дни. Най-често боледуват деца от 2 до 10 годишна възраст. Кърмачета до 3 месеца са предпазени, поради придобития имунитет от проболедувалата майка. Болестта протича през 3 стадия:
– скрит- вирусът е в организма, но не предизвиква никакви прояви;
– катарален – трае 3-4 дни. Характеризира се с общо неразположение, безапетитие, висока температура, обилна хрема, суха лаеща кашлица, сълзене и парене на очите. При някои от болните се наблюдават болки в корема, повръщане, диария, главоболие, раздразнителност, безсъние. На 2-3 ден от този период се появяват специфичните за морбили петна на Филатов- Коплик- малки бели петънца върху зачервена основа, локализирани върху лигавицата на бузите срещу долните кътници. След като избият петната, температурата рязко се понижава за около 1 ден;
– период на изриване- през този период температурата наново се повишава и се влошава общото състояние на болния. Избива ситен обрив с розово-червени петна или леко надигнати пъпчици. Обривът се появява най-напред зад ушите, обхваща лицето и шията. На другия ден се разпространява по ръцете и трупа, а в следващите дни обхваща и долните крайници. Дланите и ходилата остават чисти. Обривът се задържа до 5 дни. Кожата става суха и се лющи, има сърбеж. След това кожата започва да избледнява. На мястото на обрива остават кафеникави петна, които могат да се запазят по-продължително време;
– период на възстановяване- нормализиране на температурата, изчезване на обрива, подобряване на общото състояние.
При леки и средно тежки форми лечението се провежда при домашни условия. Препоръчва се течно-кашава диета, повече течности, витамини, температуропонижаващи лекарства. При настъпила вторична бактериална инфекция се приемат антибиотици.
При болните с тежки и усложнени форми се провежда болнично лечение. Най-честото усложнение при дребната шарка е отита. Не са изключени усложнения и в белите дробове- бронхиолити, бронхопневмонии, плеврити.
Профилактиката се заключава в изолация на болния за 5 дни от появата на обрива, а при по-тежки форми до 10 дни. Ако няма противопоказания за ваксиниране, след 13-месечна възраст се поставя подкожно или мускулно моноваксина или 3-валентна ваксина на морбили. На 12 години се прави реимунизация.
В повечето случаи прогнозата е благоприятна. Проболедувалите дребна шарка придобиват пожизнен имунитет. Деца прекарали заболяването в ранна възраст в скрита форма, след няколко години могат да се разболеят отново.