Целулит

Целулитът представлява натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. Той може да раздуе тъканите до 5 пъти.
Ако бъбреците не функционират правилно водата се връща отново в кръвообръщението. Няма ли възможност за потене тя остава в кожата. Тази застояла вода задържа отпадъчните вещества. Престоявайки повече, се превръща в слуз. Когато тази слуз стане достатъчно твърда се появява целулита. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфни съдове.

Целулитът обикновено засяга жените, много рядко се среща и при мъжете. Появява се през пубертета, но може да се яви и при вземане на контрацептивни хапчета, по време на бременност и след менопаузата. По-често срещана е леката му форма. Вижда се при притискане или свиване на тъканите на бедрата и седалището, когато жената е седнала, най-вече с кръстосани крака. Тогава кожата на тези участъци придобива вида на портокалова кора. Доста по-тежък вариант е когато кожата е нагъната дори при изправено положение на тялото.

Причините за появата на целулита са:
– наследствена предразположеност;
– хормонален дисбаланс- завишен естроген;
– заседнал начин на живот;
– наднормено тегло;
– рязка промяна в теглото;
– неправилно хранене- приемане на голямо количество животински мазнини и въглехидрати;
– цигарите и алкохола;
-възрастта.

За премахването на целулита е нужно много търпение. Посетете лекар за да установите дали нямате лошо храносмилане, бъбречна недостатъчност, ендокринни смущения. Консултирайте се с гинеколог кои са подходящите за вас контрацептиви. Опитайте се да спазвате хранителен режим, който да включва зеленчуци, плодове, фибри. Движете се повече- спортувайте поне 2 пъти седмично. Посещавайте козметични салони където се прилагат антицелулитни процедури. Всеки ден у дома, в продължение на 3 месеца, по 10 минути правете дълбок масаж на засегнатите места. Намажете ги с антицелулитни кремове и лосиони. Правете дълбок масаж все едно, че искате да изтискате целулита. Ако не можете да си позволите скъпите продукти, намажете се с масло от розмарин или сусам. Не чакайте светкавични резултати. Постоянствайте! Така след известно време отново ще възвърнете самочувствието си.