Стероиди

За увеличаване размера на мускулите спомагат стероидите. Те представляват натурален или изкуствено получен медикамент, действието на който наподобява това на мъжкия хормон тестостерон. При продължително или неподходящо използване могат да възникнат много сериозни здравословни проблеми. При хората, които употребяват анаболните стероиди се забелязва явно раздразнение и пристъпи на агресия. Използването на стероид в тийнейджърска възраст може трайно да промени химическия състав на мозъка и да повиши агресивността дълго, след като употребата му е прекратена. За тези, които имат акне – има опасност то да се увеличи, а за тези, които нямат – да се появи. Възможно е да се появи навсякъде по тялото. При приемането им се забелязва подуване на мастната тъкан под зърното. Тази подутина се увеличава и се превръща в неприятен дефект.

Стероидите, които се приемат орално се филтрират от черния дроб и могат да предизвикат жълтеница. При използването на стероиди – сексуалното влечение намалява. Когато организмът усети, че е пренаситен, намалява собственото производство на тестостерон. След като цикълът приключи би трябвало всичко да се нормализира, но ако цикълът е бил прекалено дълъг или неподходящ това не се случва и организма преустановява секрецията на полови хормони завинаги. Възможно е да се появи косопад. Косопадът е свързан с високите концентрации на дихидротестостерон при мъжете и жените. Забелязва се загуба на калций в костите, което води до отслабването им и податливост на счупване.

Доказано е, че анаболните стероиди отслабват имунната система, оргазмът отслабва и е податлив на всякакви инфекции. Някои стероиди могат да увеличат продукцията на стомашна киселина и да намалят производството на защитна стомашна слуз, от което може да се получи язва. Сърдечносъдови заболявания се появяват при употреба на стероидите, които повишават нивото на холестерол в кръвта. Холестеролът има свойството да полепва по стените на артериите и да образува твърда плака, което води до запушване на артерията. При употребата на силни андрогени се увеличава простатата, което води до проблеми с уринирането, с бъбреците.