Русия с пробив в борбата с Ковид 19

Руските власти обявиха в четвъртък, че са разшифровали гена COVID-19, като по този начин се присъединиха към други страни, като САЩ и Китай, които след извършването на същата работа работят върху ваксина.

Учените в Русия, според доклад на министерствата на здравеопазването, са работили в Института Смородинцев, който е специализиран в лечението на заболявания като грип.

„Специалисти от Института за лечение на грип Смородинцев, заедно с Министерството на здравеопазването, откриха за първи път пълния геном на коронавирус SARS-CoV-2, използвайки проба, взета от пациент, който е диагностициран с болестта“, казаха от институцията.

Освен това китайското Министерство на отбраната съобщи във вторник, че е получило одобрение от правителството да започне първия тест на ваксината срещу пандемията COVID-19 след декодиране на същия геном.

По същия начин, САЩ започнаха в понеделник първите изпитвания срещу ваксина срещу коронавирус при хора.

Ваксината е тествана на 45 здрави доброволци в изследователския център „Кайзер Пермантент“ в Сиатъл, съобщава информационната мрежа на BBC.

Солидарност

Директорът на Световната здравна организация Тедрос Адхан заяви, че изследователи от цял ​​свят се обединяват, за да оценят систематично експерименталните лечения.

„Многобройните малки изпитвания, използващи различни методологии, може да не ни дадат ясни и убедителни доказателства кои лечения могат да спасят живота. Следователно, СЗО и нейните партньори организират проучване в много страни, в което някои от тези недоказани лечения ще бъдат сравнени помежду си, „каза Тедрос тази седмица.

Международно проучване, ръководено от Организацията, се стреми да получи достоверни данни и да покаже кои лечения са най-ефективни.

„Ние нарекохме това проучване„ Солидарност “. Този тест осигурява опростено лечение, което позволява дори болници, които са претоварени, да участват “, каза той.

Тедрос потвърди участието си в проучването на няколко държави: Аржентина, Бахрейн, Канада, Франция, Иран, Норвегия, Южна Африка, Испания, Швейцария и Тайланд.

„Сигурен съм, че много повече ще се присъединят. Продължавам да черпя вдъхновение от много прояви на солидарност по целия свят “, каза главният изпълнителен директор на СЗО.

Организацията подчертава, че въпреки че коронавирусът е по-опасно заболяване за възрастните хора, има моменти, когато здравите млади хора страдат от усложнения, така че всеки трябва да се погрижи да се предпази от тази инфекция.

Поради тази причина той настоява, че е необходимо да има на разположение повече тестове, както и публични или частни лаборатории, които да ги провеждат. Насърчаването на използването на иновативни методи за идентифициране на заразени хора.