Ползите от Приема на Цинк в Нашата Хранителна Диета

Цинкът е жизненоважен минерал, който играе ключова роля в множество биологични функции. Въпреки че е необходим в малки количества, неговият дефицит може да доведе до сериозни здравословни проблеми. В този блог пост ще разгледаме ползите от приема на цинк и ще подкрепим тези твърдения с данни и статистика.

 

1.  Подобряване на Имунната Функция

 

Цинкът е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Той подпомага развитието и активността на белите кръвни клетки, които са ключови за борбата с инфекциите.

 

Факти:

 

  • Проучване от 2011 година, публикувано в „Journal of Clinical Microbiology“, показва, че добавките с цинк намаляват продължителността на обикновената настинка с около 33% .

 

  • Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че дефицитът на цинк е причина за около 16% от всички респираторни инфекции по света .

 

2.  Подпомагане на Заздравяването на Раните

 

Цинкът играе важна роля в синтеза на колаген и в процеса на клетъчното делене, което е от съществено значение за заздравяването на раните.

 

Факти:

 

  • Проучване, публикувано в „The American Journal of Clinical Nutrition“, установява, че пациенти с хронични рани, получаващи добавки с цинк, показват значително по-бързо заздравяване в сравнение с тези, които не приемат цинк .

 

3.  Подобряване на Когнитивната Функция

 

Цинкът е важен за правилната функция на мозъка и нервната система. Той е необходим  за невротрансмисията и има антиоксидантни свойства, които защитават мозъчните клетки от увреждане.

 

Статистика:

 

  • Изследване, публикувано в „Neuroscience“, показва, че дефицитът на цинк може да доведе до когнитивни нарушения и намалена способност за учене и запаметяване .

 

  • При деца с дефицит на цинк се наблюдава значително подобрение на вниманието и когнитивната функция след добавяне на цинк в диетата .

 

4.  Подпомагане на Репродуктивното Здраве

 

Цинкът е важен за репродуктивното здраве както при мъжете, така и при жените. Той подпомага производството на сперма при мъжете и играе роля в овулацията и фертилитета при жените.

 

Статистика:

 

  • Проучване, публикувано в „Journal of Reproductive Medicine“, установява, че мъже с ниски нива на цинк имат по-ниска концентрация на сперматозоиди и намалена подвижност на сперматозоидите .

 

  • При жените, дефицитът на цинк може да доведе до нередовен менструален цикъл и затруднения при забременяване .

 

5.  Подкрепа за Здравето на Кожата

 

Цинкът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които го правят важен за здравето на кожата. Той помага в лечението на акне и други кожни заболявания.

 

Статистика:

 

  • Изследване, публикувано в „Dermatology Research and Practice“, показва, че хората с акне често имат по-ниски нива на цинк и че добавките с цинк могат да подобрят състоянието на кожата .

 

 

Заключение

 

Приемът на цинк в хранителната диета може да има множество ползи за здравето, включително подобряване на имунната функция, подпомагане на заздравяването на раните, подобряване на когнитивната функция, репродуктивното здраве и здравето на кожата. Важно е да се поддържа балансиран прием на цинк чрез храната или добавките, за да се избегнат дефицити и да се поддържа оптимално здраве. Добър вариант е също така да се приема и микс от важните минерали за човешкото тяло, които съдържат цинк,селен, магнезий, калций и йод и др. Премиум хранителни добавки съдържащи чисти храни могат да бъдат намерени в електронният магазин на Mr.Vit

 

 

 

 

 

Статията е базирана на следните източници:

 

  1. Hemilä, (2011). Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. *Journal of Clinical Microbiology*.

 

  1. (2020). Zinc deficiency.

 

  1. Lansdown, B. (2007). Zinc in wound healing: theoretical, experimental, and clinical aspects. *Wound Repair and Regeneration*.

 

  1. Frederickson, J., et al. (2005). The neurobiology of zinc in health and disease.

*Neuroscience*.

 

  1. Black, M. (2003). Zinc deficiency and child development. *American Journal of Clinical Nutrition*.

 

  1. Hunt, C. D., et al. (1992). Effects of dietary zinc depletion on seminal volume and zinc loss, serum testosterone concentrations, and sperm morphology in young *American Journal of Clinical Nutrition*.

 

  1. Prasad, S. (2001). Zinc deficiency: its characterization and treatment. *Journal of Trace Elements in Medicine and Biology*.

 

Mahmood, S. N., et al. (2016). The effects of zinc supplementation on clinical outcomes in patients with acne vulgaris: a systematic review. *Dermatology Research and Pr