Корен от Мака – Всичко, което трябва да знаете

Мака е натурално растение, което се използва още от древността. За първи път е открито от инките, които са го отглеждали в Перуанските Анди, където предимно расте и до днес. Среща се на голяма надморска височина, най-често до 3000 метра и се смята за супер храна, поради големите си здравословни ползи за организма, за които ще Ви разкажа в тази статия.

 

Растение с много имена

 

Коренът на мака има много имена, включително мака-мака, маино, аяк чичира и аяк уилку. Нарича се още перуански женшен, което може да бъде подвеждащо, защото мака е зеленчук, а женшенът е билка. Общото е, че и двете съставки са богат натурален източник на енергия.

 

Мощен източник на Енергия

 

За мака се твърди, че е адаптогенно растение, което означава, че дава на тялото ви способността да се адаптира към или да се противопоставя на това, което се случва в него и около него, като тревожност, стрес и депресия. Изследователите все още нямат категорично становище защо Мака действа така на тялото Ви, но са достигнали до един категоричен извод – Мака е една от храните, които дават голяма доза натурална енергия.

 

Мака в спалнята

 

Мака има репутацията на мощно натурално средство срещи сексуални и репродуктивни проблеми. Някои хора вярват, че може да увеличи сексуалното желание (либидо) при мъжете и жените, да увеличи броя на сперматозоидите, да подобри ерекцията и да облекчи симптомите на менопаузата. Факт е, че тези твърдения са подкрепени с малко или частични доказателства, но сведения от древните инки също ги потвърждават.

 

100% проверено и доказано – Мака увеличава нивото на желязо и йод

 

Това, което е безспорно, са хранителните ползи на мака. Коренът от Мака съдържа високи нива на желязо и йод за насърчаване на здрави клетки и за подпомагане на метаболизма ви. Големите му дози калий помагат на храносмилането и спомагат за по-бързото и пълноценно възстановяване на мускулите. Мака също е богата на калций, аминокиселини, витамини и минерали.

 

Безопасна ли е Мака на прах?

 

Мака се счита за безопасна като храна или като добавка, ако не приемате повече от 3 грама (по-малко от чаена лъжичка) на ден. Ако я приемате редовно в продължение на 4 месеца, се препоръчва 2 седмици почивка, след което може отново. Все още са необходими повече тестове, за да се знае дали и при какви дози може да причини вреда на бременни или кърмачки, деца или хора с чернодробни или бъбречни заболявания.