Кои са най-полезните плодове?

Редовното ядене на пресни плодове е съществена част от здравословното хранене, както и отличен начин за укрепване на имунитета и предотвратяване на различни заболявания.

Плодовете, наситени с  фибри, витамини, минерали и други фитонутриенти (хранителни вещества) действат като мощни антиоксиданти, които предпазват човешкото тяло от свободните радикали – силно реактивни молекули, които причиняват увреждане на тъканите. Запасете хладилника си със свежи плодове, доставени от foodpanda.

Всички плодове са здравословни, но следващите 5 плода имат особени предимства и се препоръчват за включване във вашата ежедневна диета.

Полезните свойства на оранжевия плод

Портокалът е цитрусов плод, който освен витамин С, съдържа много фибри, тиамин, фолиева киселина, калций, калий и магнезий. Комбинацията от тези вещества укрепва имунната система на човека. Яденето на портокал осигурява 130% от дневната ви доза витамин С и 250 mg калий. Този плод също е наситен с фитохимичния хесперидин, който подобрява съдовото здраве и намалява риска от инфаркти.

Портокаловият сок съдържа лимонена киселина, която предотвратява появата на камъни в бъбреците. Портокалът е богат източник на желязо, който е чудесен за стабилизиране на кръвната захар и предотвратяване на анемия. Антиоксидантите „флавоноиди“ в портокалите имат противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болката при артрит. Портокалите съдържат D-лимонен, противораково средство. Витамин С също помага на организма да се бори с рака.

Бананът – ценен източник на витамини

Бананите са богат източник на основни витамини и минерали, особено витамини В, С и калий. Тези плодове са с високо съдържание на калий, минерал, който подобрява здравето на сърцето, стабилизира кръвното налягане и намалява риска от високо кръвно налягане и инсулт. Един банан съдържа 15% витамин С, 33% витамин В, 12% калий и 16% фибри. Препоръчителен дневен прием на тези вещества.

Бананът е с високо съдържание на въглехидрати, които в зелените, неузрели плодове се състоят от устойчиво нишесте, което регулира нивата на кръвната захар. Пектинът, който подобрява храносмилането, също е едно от полезните вещества, намиращи се в плодовете. Растителните вещества допамин и катехин действат като мощни антиоксиданти.

Освежаващият нар

В нара има много витамини А, В, С, К, Е, фибри, минерали и други фитонутриенти, включително фосфор, желязо, калий, калций, фолиева киселина, ниацин, тиамин. Наличието на антиоксиданти в сока от нар е три пъти по-голямо от тези вещества в червеното грозде или зеления чай. Тази напитка съдържа антиоксиданти като антоцианини, елагова и галова киселини, танини, флавоноиди и кверцетин, които помагат в борбата със сърдечно-съдови заболявания, остеоартрит, диабет и някои видове рак.

Ежедневната консумация на нар нормализира кръвното налягане и намалява възпалението на кръвоносните съдове при хора със сърдечна недостатъчност. Полезните вещества в тези плодове предотвратяват атеросклерозата и съсирването на кръвта. Нарът може да предпази раковите клетки от свободните радикали, тъй като хранителните вещества в този плод могат да изместят свободните радикали в тялото. Антиоксидантите в плода са важни за неутрализирането на токсините и повишаването на имунитета, тъй като имат мощни антимикробни и антибактериални ефекти.

Богатите на витамини ароматни ябълки

Ябълката е хрупкав плод, богат на хранителни вещества с ниско съдържание на калории (около 80 kcal). Една средно голяма сурова ябълка с кора съдържа 4 g фибри, 8 mg витамини B, C, K, 160 mg калий, 10 mg калций и 10 mg фосфор. Ябълките са изключително полезни за здравите кости. Флавоноидите и голямото количество бор укрепват костната тъкан и помагат за лечение на остеопороза. Ябълковата кора съдържа пектин, който предотвратява натрупването на холестерол по стените на кръвоносните съдове, намалява вероятността от сърдечни заболявания и подобрява храносмилането и метаболизма.

Съдържанието на кверцетин антиоксидант в ябълките предпазва мозъчните клетки от свободните радикали, което помага да се предотврати развитието на болестта на Алцхаймер. Яденето на тези плодове също намалява риска от развитие на астма, диабет и рак. Флавоноидите, кверцетинът и нарингинът в плодовете на ябълките помагат за предотвратяване на белодробни заболявания.