Кариес

Кариесът възниква поради различни причини, но колкото повече сладки неща ядем, толкова по-голям е рискът от появата на проблеми със зъбите. Излишъкът на киселини в различните продукти също оказва отрицателно влияние на състоянието на зъбите. Схемата е проста- под въздействието на киселините се разрушава емайлът, а след това микроорганизмите проникват в по-дълбоките тъкани на зъба.
Плодовете и зеленчуците съдържат достатъчно вредни за зъбите въглехидрати и особено органични киселини, които са в различно съотношение и количество. В зависимост от това, можем да ги разделим условно на 2 групи.

В първата влизат плодовете и зеленчуците, които способстват за развитието на кариес, а във втората- тези, които не защитават зъбите, но нанасят по-малко вреда. Към 1-та група се отнасят бананите, фурмите, ананасът, гроздето, смокините, сладките сортове ябълки, картофите, зеленият грах. Те съдържат голямо количество въглехидрати. В южните плодове, тяхното количество е значително по-голямо. Според последните данни на учените, днешните плодове не са същите като плодовете от преди 10 години. Ябълките тогава са съдържали 10% захар, а днес 15%. Изсушените или преработени плодове(сладко, компот) могат да бъдат още по-вредни. Полезните в много отношения сушени плодове, всъщност са вредни за зъбите. Касисът, боровинките, марулите, спанакът, магданозът и целината също са причислени към тази група. Освен въглехидрати, те съдържат и голямо количество органични киселини.

Към храните, които не са вредни за зъбния емайл се отнасят следните зеленчуци- краставици, зеле, тиквички, репички, моркови, патладжан.
Не мислете, че е правилно да се откажете от плодовете и зеленчуците от първата група. Те съдържат много полезни вещества, в това число и незаменимия за зъбите флуор. Органичните киселини пък активно участват в синтеза на белтъчините, мазнините, въглехидратите и регулират минералния обмен. За това се опитайте да приемате правилно плодовете и зеленчуците:

– зъбите трябва да бъдат предпазени от наднормено количество киселини. Разреждайте плодовите сокове с вода и по-добре ги пийте със сламка;
– стремете се да приемате „кариесните” плодове и зеленчуци след основното ядене, а не между храненията;
– всичко трябва да има мярка. Дори продължителната употреба на цвекло може да предизвика кариес;
– не забравяйте хигиената на устата. След всяко хранене задължително изплаквайте устата си, дори да сте приемали безвредни за зъбите храни;
– не си мийте зъбите веднага след употреба на сок, плодове, зеленчуци. Горният слой на емайла леко омеква поради съдържащите се в растителната храна органични киселини и абразивните съставки на пастата за зъби могат да навредят на емайла.
Ако след употребата на плодове възникнат неприятни усещания по зъбите и венците, веднага потърсете помощта на стоматолог. Своевременно назначените процедури за заздравяване на венците, подходящите зъбни пасти и медикаменти ще помогнат да се намали чувствителността на зъбите и ще ги предпазят от разрушаване.