Как да укрепим имунитета на детето?

Изследванията доказват, че за да разболявате детето си по-рядко, не трябва да го пълните с витамини от аптеката и да лекувате всичко наоколо с антисептици. Правилната диета и разходките сред природата ще укрепят имунитета на бебето – просто го оставете да играе в тревата и да се изцапа със земята.

Да бъдеш родител е трудно и много стресиращо. Нови медицински изследвания се публикуват всеки ден, а списъкът с хронични заболявания, които вашето мъниче може да спечели като дете, расте почти ежедневно. Екзема, астма, алергии, непоносимост към лактоза и поведенчески проблеми като синдром на разсеяното внимание идват под формата на кошмари и затрудняват живота.

Но можете да се спасите от постоянен страх, а детето от всички тези проблеми, ако просто му позволите да се потопи в калта с удоволствие. Тази гледна точка напоследък печели все повече привърженици

Родителите се опитват да предпазят детето от онези неща, които считат за опасни за здравето му. Почти всичко, което обгражда бебето, непрекъснато се третира с антисептици и сапун.

Микробите, прясната храна и пребиваването сред природата ще помогнат за подобряване на здравето на детето ви. Лекарствата не могат да направят това, което може да направи дългата разходка в гората, заповядайте в Западните Родопи в къща за гости в Триград.

 

През последните няколко години стана ясно, че човешкият микробиом – уникална общност от микроорганизми в червата – е жизненоважен за човешкия имунитет и здраве. Колкото по-разнообразен е този набор, толкова по-добре и прекомерната дезинфекция лишава тялото ни от това разнообразие.

 

Освен това една чаена лъжичка почва съдържа толкова микроорганизми, колкото има хора на планетата.

 

Разбира се, никой не ви насърчава да ядете земята с лъжици. Проучванията обаче показват, че децата, отглеждани в села или във ферми, са много по-малко склонни да страдат от алергии и астма, тъй като редовно са изложени на голям брой микроорганизми.

 

За да се укрепи здравето на детето, е достатъчно да се разхождате по-често на открито (в парка, в гората, близо до водни тела) и да ядете храна, отглеждана в жива почва. Децата трябва да играят в калта, да се замърсяват и да се забавляват, без да се притесняват, че микробите попадат в телата им.

 

Това не е квантова физика или магия. Това са прости принципи, които произтичат от здравия разум и се подкрепят от изследвания.