Как да се спасим от депресията с хранене

Един от първите симптоми на липса на магнезий е хроничната умора, която повечето хора се опитват да преборят с висока консумация на кафе, кола и чай. За съжаление тези възбуждащи напитки повишават нервно-мускулната възбудимост и задълбочават умората.

Магнезият (Mg) е минерал и се съдържа в значителни количества в организма, затова се числи към „макронутриентите“. Името му идва от магнезия – древногръцко селище, известно с белия прах, покриващ всичко наоколо. Магнезият е бил използван през Ренесанса като лекарство против запек, но по-късно са открити и други негови свойства с капитално значение за организма, а именно:

– Той играе важна роля при мускулните контракции, като регулира на клетъчно ниво нервно-мускулната възбудимост
– Както и витамин D, магнезият подпомага калция и фосфора да се фиксират в костната тъкан
Участва в образуването на хрущялите и колагена (важен градивен протеин)
– Мозъкът е двойно по-голям консуматор на магнезий от всички останали органи
– Магнезият участва в образуването на имунната защита – той влиза в синтеза на анти-телата и на естествения интерферон (важна анти-вирусна молекула)
– Липсата на магнезий предизвиква освобождаване на завишени количества хистамин, които предизвиква алергични кризи при предразположените индивиди

Стрес и магнезий:

Магнезият може да се нарече „антистресов“ елемент, поради свойството си да регулира силата на реакцията на организма на дадена агресия: студ, кавга, внезапен силен шум и т.н.. Колкото по-дълбока е липсата на магнезий, толкова индивидът става по-чувствителен, нервен и притеснен. Той прекалено силно реагира на външните събития, а това е свързано с още по-голяма нужда от Магнезий. Така се стига до един омагьосан кръг, които може да доведе до изтощение и депресия.

Хранителни източници на магнезий:
– пълнозърнести храни – черен и ръжен хляб, бисквити от нерафинирано брашно, мюсли, овесени ядки
– варива: леща, боб, булгур
– небелени ядки – бадеми, лешници, орехи, фъстъци
– какао, шоколад