Как да се отървете от мишките в дома си: 10 ефективни начина

Естествени и хуманни методи

Ако имате мишки в дома си, възможно е да премахнете животните, без да ги убивате.

 

Ето няколко хуманни, но ефективни съвета:

 

  1. Премахнете всички източници на храна

Мишките се нуждаят само от малки количества храна всеки ден. За да се отървете от тях в дома си, премахнете нещата, които обичат да ядат. Съхранявайте всички зърнени храни, храна за домашни любимци и други сухи стоки в стъклени или метални контейнери, които запазват храната сигурна, тъй като мишките не могат да ги дъвчат.

 

За да избегнете привличането на мишки към имота си, затворете всички потенциални източници на храна в защитени от фалшифициране кошчета, избягвайте да оставяте храната за домашни любимци навън за дълги периоди от време и почиствайте незабавно всички разливи и бъркотии.

 

Плюсове:  Достъпни, хуманни

 

Против:  Трудоемък, трябва да се поддържа непрекъснато, не е 100% ефективен

 

  1. Отървете се от материалите за гнездене

Уверете се, че мишките няма да намерят меки материали за гнездене, като съхранявате всички тъкани, килими и одеяла в тежки пластмасови контейнери за съхранение. Не забравяйте, че мишките също ще дъвчат картон, хартия или лека пластмаса, за да направят гнезда, така че е разумно да изхвърлите бързо рециклирането на вашето домакинство.

 

Освен това обърнете малко внимание на външната част на дома си. Премахнете листата и клоните на дърветата в рамките на три фута от основата на вашия дом и поддържайте дома си подреден и чист отвътре и отвън.

 

Плюсове:  Предпазва вашите текстилни и тъкани, лесно

 

Недостатъци:  Отнема много време, неудобно е да имате постелки и килими на склад, няма да се отървете от съществуващите популации на мишки

 

  1. Запечатайте входните точки

Когато температурата спадне, мишките ще се опитат да си проправят път вътре. Блокирайте навлизането им, като използвате уплътнител или почистващ препарат за атмосферни влияния, за да запечатате малки дупки във вашата основа, сайдинг и врати.

 

Покрийте дупките с тиксо и пъхнете стоманена вата във вентилационните отвори, за да предотвратите влизането, без да ограничавате въздушния поток. Стоманената вата е невъзможна за дъвчене от мишки и естествено ще възпира гризачите.

 

Плюсове:  Ефективен, екологичен, хуманен, безопасен за деца и домашни любимци

 

Минуси:  Трудоемко, трябва да се поддържа и проверява редовно

 

  1. Използвайте естествен репелент за мишки

Мишките имат силно обоняние и можете да го използвате в своя полза, за да се отървете от тях. Опитайте тези естествени опции за отблъскване на мишки:

 

Чудите се каква миризма ще отблъсне мишките? Опитайте някоя от следните опции:

 

Ябълков сайдер и вода. Направете смес от ябълков оцет и вода. Поставете го в спрей бутилка и го напръскайте около периметъра на къщата си, както и във всички вътрешни точки за достъп. Прилагайте отново всяко естествено възпиращо средство, което използвате, поне веднъж месечно.

Омекотители за тъкани. Поставете тези листове във входните точки, за да спрете незабавно трафика на мишката.

Разтвор от люти чушки . Смесете люспи чили, нарязани чушки хабанерос, препарат за съдове и вода, за да създадете пикантен пиперов спрей, който ще възпре мишките. Напръскайте сместа навсякъде, където сте забелязали активност на мишката. Въпреки че тази смес не е отровна за хората и домашните любимци, тя може да раздразни очите, носа и устата, така че не забравяйте да избягвате дрехи, мебели и всяко място, което често посещават хора или домашни любимци.

Плюсове:  Ефективен, достъпен, хуманен, безопасен за деца и домашни любимци

 

Минуси:  Изисква редовно повторно прилагане, няма да се отърве от големи съществуващи популации от мишки

 

  1. Вземете си котка

Котките са едни от най-ефективните средства за възпиране на мишки. Ако можете да осиновите котка, за да намалите популацията на мишките си, направете го. Ако живеете на място, което не позволява котки, намерете приятел, който има такъв, и поставете вани с използвана котешка тоалетна на входовете на дома си. Мишките могат да напуснат помещенията при миризма на котешка урина.

 

Друга възможност е да отидете в магазина и да си купите малко чист амоняк. Амонякът мирише на урина на хищник и ще възпре мишките. Оставете напоени с амоняк памучни топки на места, които мишките обичат да посещават.

 

Плюсове:  Ефективен начин да се отървете от мишки

 

Минуси:  Не е приложимо за хора, които живеят в домове или апартаменти, които не допускат животни

 

  1. Опитайте живи капани

Можете да закупите живи капани в магазините за хардуер и стоки за дома. Поставете ги навсякъде, където сте забелязали активност на мишката, и ги примамете с фъстъчено масло, сирене или пуканки.

 

След като хванете мишка, пуснете я поне на миля от дома си. В противен случай може да се върне отново. Внимавайте да носите тежки ръкавици и избягвайте да докосвате мишката директно.

 

Плюсове:  Ефективен, хуманен, може да направи бърза работа със съществуващите популации от мишки

 

Минуси:  Трудоемко, трябва редовно да поставяте, примамвате, проверявате и изпразвате капани

 

  1. Използвайте  етерични масла

Етеричните масла със силна миризма, като масло от мента и карамфил, могат да отблъснат мишките .

 

За най-добри резултати накиснете памучни топки в избраното от вас етерично масло и ги поставете на места, където сте забелязали активност на мишката – като чекмеджета, шкафове и под мивки.

 

Въпреки че миризмата няма да премахне мишките, тя може да бъде ефективно възпиращо средство, когато се комбинира с други методи.

 

Плюсове : Лесен, достъпен, безопасен за деца и домашни любимци.

 

Недостатъци : Няма да се отървете от мишките сами по себе си, памучните топки ще трябва да се накисват отново и да се освежават на всеки няколко дни.

 

С конвенционални методи

конвенционален капан за мишки

Ако искате да използвате конвенционален подход, за да се отървете от мишките, тези методи са опция:

 

  1. Улавяне

Хващането с капани е най-бързият начин да се отървете от мишките. Докато живите капани хващат мишки и ви позволяват да ги пуснете, други капани убиват мишките при контакт, което прави бърза работа с популациите мишки.

 

Класическите дървени капани за захващане са подходящи за леки нашествия на мишки, докато капаните за стръв и капаните за многократно улавяне са идеални за по-големи популации от мишки. Капаните могат да бъдат примамвани с фъстъчено масло, бекон или сушени плодове.

 

Плюсове:  Ефективен, бързо действащ

 

Минуси:  Може да се наложи да поставите няколко капана, за да хванете само няколко мишки, трябва да проверите капаните и да изхвърлите мъртвите мишки, капаните с лепило са нехуманни, капаните със стръв могат да привлекат домашни любимци и други животни, мишките, изплашени от капани, могат да пръскат урина, като по този начин  се разпространяват токсини и болести като хантавирус и лимфоцитен хориоменингит.

 

  1. Примамка

Станциите за примамки са запечатани пакети, съдържащи отровно брашно или пелети, предназначени да убиват мишки. Тези пакети са запечатани в пластмаса, хартия, целофан или друг материал, който мишките лесно могат да дъвчат. Когато мишките ядат тази стръв, те умират.

 

Smith’s Pest Management не използва и не одобрява станции за стръв. Ако живеете в Калифорния и искате да използвате станции за стръв, уверете се, че разбирате  законите на Калифорния относно използването на родентициди .

 

Плюсове:  Ефективен, бързо действащ

 

Недостатъци:  Опасен, скъп, нехуманен, изисква приложение само от лицензиран професионалист, може да навреди на деца, домашни любимци и други диви животни, трябва да претърсите къщата, за да намерите мъртви мишки, които са консумирали отровата, мишките могат да разпространят или изплюят отрова в различни зони на дома.

 

  1. Търговски репеленти и уред против мишки

Въпреки че има селекция от естествени репеленти за възпиране на мишки, Smith’s Pest Management също използва професионални репеленти за тежки нашествия. Ние поставяме тези репеленти стратегически, за да се отървем от гризачи и да ви помогнем да си върнете собствеността.

 

Плюсове:  Ефективен, хуманен, екологичен

 

Минуси:  Изисква повторно нанасяне, отнема време