Зехтин и здраве

Експертите са съгласни, че умереното количество зехтин е много полезно за здравето. И ето защо

1. Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини Зехтинът е 14% наситени мазнини и 11% полиненаситени мазнини като омега-3 и омега-6. Но най-вече съдържа мононенаситена олеинова киселина, която съставлява 73% от общия състав. Проучванията потвърждават , че последното намалява възпалението и може да окаже влияние върху превенцията на рака. Освен това мононенаситените мазнини са устойчиви на високи температури, така че маслото остава здравословно дори при пържене.

2. Зехтинът съдържа редки антиоксиданти Екстра върджин зехтинът е много хранителен. В допълнение към незаменимите мастни киселини, той съдържа витамини К и Е, както и мощни антиоксиданти , които намаляват риска от хронични заболявания. Те се борят с възпалението и предпазват холестерола в кръвта от окисляване, като помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

3. Зехтинът има противовъзпалителни свойства Хроничното възпаление в организма може да доведе до диабет, артрит и болест на Алцхаймер. Зехтинът помага за намаляване на възпалението благодарение на олеокантал . Това е антиоксидант, който действа като ибупрофен. Експертите са изчислили , че ефектът от 50 g масло е еквивалентен на този от десет процента доза ибупрофен за възрастни. И друго проучване  показа, че антиоксидантите от зехтин могат да потиснат протеините и гените, които причиняват възпаление.

4. Зехтинът помага в борбата с артрита Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, когато при отказ на имунната система здравите клетки в тялото са засегнати и ставите са унищожени. Добавянето на зехтин към храната помага за намаляване на оксидативния стрес и възпалението. Лекарите съветват да се комбинира с рибено масло, този коктейл укрепва ставите , облекчава болката и намалява сковаността на ръцете при артрит.

5. Зехтинът намалява риска от диабет. Учените смятат, че зехтинът има благоприятен ефект върху кръвната захар и чувствителността към инсулин. Това се потвърждава от проучване на 418 души , според което средиземноморската диета намалява риска от развитие на диабет тип 2 с повече от 40%. Важно е да се има предвид, че за здравословното хранене останалите елементи – протеини и въглехидрати – трябва да бъдат балансирани в диетата.

6. Зехтинът насърчава загубата на тегло Количеството мазнини в диетата трябва да бъде строго ограничено. Въпреки това учените и диетолозите смятат средиземноморската диета, богата на зехтин, за една от най-полезните и ефективни за стройността и здравето. В експеримент , продължил 30 месеца, около 7 хиляди испански студенти ежедневно добавяли зехтин към храната си. Те не само не наддават, но и някои отслабват.

7. Зехтинът помага за предотвратяване на инсулт В развитите страни инсултът е втората най-честа причина за смърт след сърдечна недостатъчност . Учените проведоха 32 проучвания, включващи 841 хиляди души и стигнаха до заключението, че зехтинът е единственият източник на мононенаситени мазнини, който може да намали риска от развитие на болестта.

8. Зехтинът има антибактериален ефект Зехтинът потиска вредните бактерии, включително Helicobacter pylori, който е често срещана причина за стомашни язви. Лекарите казват, че зехтинът се бори с осем щама на тази бактерия, три от които дори са устойчиви на антибиотици. За борба с инфекцията учените съветват да се консумират 30 г зехтин дневно.

Как да изберем зехтин

Най-добре е да купувате екстра върджин масло – то задържа антиоксидантите и биологично активните вещества от маслините. Освен това всяка втора бутилка от продукта е маркирана със знака екстра върджин, но съдържанието може да се разрежда с рафинирани масла. Обърнете внимание на състава, посочен на етикета, и поискайте сертификат за качество. Обозначенията DOP / IGP / PDO указват произхода на маслото, това е европейско етикетиране на продукти, които се произвеждат в една специфична област, от дървовъдството до опаковката. Като общо правило, колкото по-млад е по-здрав, така че обърнете внимание на срока на годност.

Зехтинът не трябва да се съхранява повече от 18 месеца от датата на производство.