Етерични масла за подобряване на съня

Няма заместител на спокойния нощен сън, както ще потвърди всеки, който някога е изпитвал безсъние. Въпреки това, тази задача може да бъде истинско предизвикателство. Тялото реагира на стреса и се бори да се отпусне, независимо дали кръвното ви налягане е високо, има проблеми на работното място или дори у дома. Използването на етерични масла в тази ситуация, би могло да помогне. В продължение на векове хората са използвали тези мощни природни средства за насърчаване на релаксацията и подобряване на качеството на съня си. Лавандула, лайка, бергамот, иланг-иланг и сандалово дърво са едни от най-добрите етерични масла за сън. Всяко от тези етерични масла има специални качества, които могат да използват, за да успокоят ума и тялото, да намалят стреса и тревожността и да насърчат по-спокоен нощен сън. Градински чай, тамян, ветивер, кедрово дърво, риган и корен от валериан са допълнителни етерични масла, които могат да помогнат за съня. Включването на тези масла в рутината ви преди лягане може да ви помогне да получите здравия сън, от който се нуждаете, за да се чувствате най-добре, независимо дали предпочитате да ги дифузирате или да ги прилагате локално върху кожата или калъфката за възглавница. Защо не опитате тогава? Тайната за по-добра почивка може просто да се крие в етеричните масла, с техните изцяло естествени успокояващи свойства и успокояващи аромати.

 

Добрата новина е, че естествените средства често работят. Някои етерични масла могат да ви накарат да се успокойте и да заспите, ако се използват правилно и в подходящи количества!

 

Използвайте дифузер, или просто масаж и втриване на няколко капки в кожата. Най-добрите етерични масла, които да използвате, са изброени по-долу.

 

Лавандуловото масло е известно с широката си гама от свойства и е най-доброто, когато става въпрос за насърчаване на спокоен сън. Вдишването на лавандулово масло е доказано ефективно за предотвратяване на безсъние в многобройни проучвания. Това до голяма степен се дължи на допълнителните предимства на лавандуловото масло, които включват понижаване на кръвното налягане, температурата и сърдечната честота, всяко от които отразяват етапите, през които преминава тялото, докато се унася в сън. Освен това, лавандуловото масло е известно, че намалява тревожността, което е важно за размотаването след дълъг ден, изпълнен с много предизвикателства.

 

Иланг иланг не е далеч зад лавандуловото масло като потенциална помощ за сън, макар и може би не толкова ефективно. Иланг иланг е екстракт от тропически дървета в Азия, който, подобно на лавандуловото масло, естествено подготвя тялото за сън, като понижава кръвното налягане и сърдечната честота. Маслото има много приятен и плодов аромат, когато се вдишва, което е успокояващо само по себе си.

 

Маслото от лайка има успокояващ ефект и е прекрасно за насърчаване на здрав съня. Римската и немска лайка са особено ефективни за намаляване на тревожността благодарение на свежия си аромат с ябълков оттенък.

 

Въпреки че не е конвенционална помощ при проблеми със съня, ментовото масло е отлично за насърчаване на спокойствието благодарение на способността си да изчисти главата и да ни освободи от тревожни и натрапчиви мисли. Нищо няма да облекчи сезонните алергии или симптомите на чувствителност към прах по-ефективно или бързо от дифузирането на малко ментово масло в спалнята ви. Ще усетите колко релаксиращ може да бъде приятният аромат на ментовото масло. Преходът от напрежение към релаксация и след това сън ще дойде бързо и завладяващо, след като най-накрая сте намерили облекчение за запушеният си нос.

 

Всеки може да се възползва от маслото от бергамот, а тези, които изпитват безсъние, не са изключение. Подобно на начина, по който лавандуловото масло и маслото от иланг-иланг подготвят тялото за сън, маслото от бергамот, известно със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, също понижава кръвното налягане и сърдечната честота и понижава нивата на кръвната захар. Маслото от бергамот също е доказано, че намалява стресовите мисли, които са честа пречка за здрав сън.

 

За съжаление, цената на маслото от сандалово дърво е висока, но, както при много други неща, получавате това, за което плащате! Благодарение до голяма степен на балансиращите настроението си качества, сандаловото дърво е едно от малкото масла, които са толкова ефективни за насърчаване на дълбокия сън. Маслото от сандалово дърво се отличава с това, че емоционално ви балансира, за разлика от други масла, които могат да понижат сърдечната честота или да прогонят тревожните мисли. Ако приготвяте смеси за сън, винаги включвайте поне малко количество сандалово дърво като съставка.

 

Маслото от кедрово дърво, което има подобен дървесен аромат на етеричното масло от сандалово дърво, но е по-малко мощно, е по-рентабилна алтернатива за намаляване на стреса. Нанесете локално или комбинирайте с лайка и дифузирайте във въздуха на спалнята си за най-добри резултати.

 

Маслото от майорана всъщност също може да ви помогне да заспите. Можете да разчитате на сладкия аромат, за да ви успокои на физическо и психическо ниво и да допринесе за спокоен сън, който ви позволява наистина да се възстановите и заредите. Колкото по-сладък е майоранът, толкова по-добре е за насърчаване на съня.

 

Маслото от градински чай или така нареченото масло от салвия е от съществено значение за хората, които изпитват депресия. Маслото от градински чай допринася за отблъскването на  депресиращи мисли, които често измъчват хората, когато денят отстъпва място на нощта. Това ще успокои тревожния ви ум достатъчно, за да ви тласне в дълбок, спокоен сън.

 

При маслото от ветивер фокусът е повече върху цялостното въздействие, отколкото върху отдаването на приятни аромати. Ветивер има силен, земен аромат, който не е приятен на всички, но ефектът е безспорен. Маслото от ветивер вероятно е това, от което се нуждаете, ако се борите да спрете да мислите за нещата, които са се случили през деня, и да доведете ума си в спокойно състояние. Ще се изненадате колко бързо притесненията ви започват да избледняват, ако го дифузирате във въздуха, докато се приготвяте за лягане. Това масло е подходящо за хората чийто мозък не спира дори по време на сън.

 

Евкалиптовото масло, подобно на ментовото масло, съчетава естествено успокояващ аромат със силни свойства за изчистване на синусите. Евкалиптовото масло има двойните ползи от успокояването и изчистването на запушеният нос, така че да можете да получите спокойния нощен сън, от който се нуждаете, ако страдате от много секрети, пречещи да заспите.