Гръдна болка – причини, диагностика, лечение и превенция

Болката в гърдите е често срещан симптом, който може да бъде причинен от различни състояния, вариращи от леки до животозастрашаващи.  Важно е незабавно да потърсите медицинска помощ, ако получите внезапна или силна болка в гърдите.

Рисковите фактори за болка в гърдите включват фамилна анамнеза за сърдечни заболявания, тютюнопушене, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол, затлъстяване, диабет и заседнал начин на живот.

Мъжете са по-склонни да изпитват болка в гърдите, отколкото жените, но жените са по-склонни да изпитват нетипични симптоми като задух, гадене и умора.

Диагнозата на гръдна болка обикновено включва физически преглед, медицинска история и диагностични тестове като електрокардиограма (ЕКГ), рентгенография на гръдния кош и кръвни изследвания.  Ако се подозира сърдечно заболяване, могат да се извършат допълнителни изследвания като ехокардиограма или стрес тест.

Лечението на болка в гърдите зависи от основната причина.  Ако причината е инфаркт, лечението може да включва лекарства за облекчаване на болката и подобряване на притока на кръв към сърцето, като аспирин, нитроглицерин и тромболитична терапия.  В някои случаи може да са необходими спешни процедури като ангиопластика или байпас.  Ако причината за болката в гърдите не е свързана със сърдечно заболяване, лечението може да включва лекарства за облекчаване на болката и възпалението или промени в начина на живот за справяне с основните рискови фактори.

Предотвратяването на болка в гърдите включва управление на рискови фактори като тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол и затлъстяване.  Редовните упражнения, здравословната диета и техниките за потискане и контрол на стреса също могат да помогнат за предотвратяване на болка в гърдите.

Важно е да потърсите медицинска помощ, ако почувствате болка в гърдите, особено ако е внезапна или силна, тъй като може да е признак на сериозно състояние като инфаркт.  Ранната диагностика и лечение могат да подобрят резултатите и да намалят риска от усложнения.

 

Още здравна информация може да откриете в Online Medicine BG.