Витамини и ползите от тях

vit.A– стимулира растежа и възстановява тъканите; грижи се за състоянието на кожата и лигавиците; увеличава защитните сили на организма; изключително важен за зрението. Силата му се умножава в присъствието на цинк. Бременните жени не трябва да приемат повече от 10 МЕ, защото има опасност да родят деца с деформации. Недостигът му причинява повишена склонност към инфекции, косопад, нарушено зрение, кокоша слепота. При деца- забавен растеж.

Vit.D холекалциферол поддържа сърдечната дейност, спомага за усвояване на калций и фосфор; предпазва от рахит; подпомага профилактиката и лечението на остеопороза. Препоръчва се при бременност, остеопороза,рахит, артрит, мускулни болки. Съдържа се в яйчния жълтък, рибено масло.

Vit.E – токоферол- необходим за образуването на червени кръвни клетки,неутрализира свободните радикали,предпазва от рак,емболия,инфаркт,преждевременно стареене,снижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчва се при топли вълни, предменструален синдром, възпалени вени, мускулни изтръпвания. Недостигът му е причина за анемия, нарушения на нервно-мускулните функции. Увеличава живота на еритроцитите/при разрушаването им кожата пожълтява; температурата се покачва. Не се взема с противозачатъчни и железни препарати.

Vit.C – аскорбинова кна – укрепва стените на кръвоносните съдове, участва в синтеза на колагена/протеин с изключително значение за здравината на кожата, кости, сухожилия, с огромно значение за функциите на имунната с-ма. Подпомага усвояването на Fe; повишава потентността, рязко снижава риска от катаракта. Силата му се умножава в присъствие на цинк. Влияе неблагоприятно в/у киселинното равновесие в организма и в комбинация с някои лекарства, може да образува камъни в жлъчката и бъбреците, или възпаления в храносмилателния тракт. Недостигът му е причина за слабост, отпадналост, безапетитие, снижен имунитет, кожни кръвоизливи. Съдържа се във всички плодове/особено цитросовите/, ядки, зеленчуци в тъмно-зелен цвят.

Vit.K – незаменим за нормалния процес на кръвосъсирване, играе съществена роля в обмяната на костната тъкан. Недостигът му причинява нарушения в кръвосъсирването, нарушени функции на черен дроб, увеличена склонност към кръвоизливи.

Vit.B – преобразува мазнините в енергия

B1тиамин – витамина на оптимизма, свързан с работата на мозъка,спомага за обмяна на въглехидратите, за поддържане на мускулния тонус, предаване на нервни импулси. Недостигът му е причина за главоболие, постоянна умора, подтиснатост, намален апетит, гадене, нарушена сърдечна дейност, мускулна слабост. Съдържа се в пшеничния зародиш, житни растения, бирена мая.

Vit.B2 – рибофлавинподпомага превръщането на мазнини и въглехидрати в енергия, спомага за образуване на червени клетки, влиза в състава на зрителната ретина, възстановява след инфаркт и инсулт. Недостигът му причинява дерматити, анемия, нарушения в развитието на плода. При жени, приемащи орални противозачатъчни таблетки се наблюдава липсата му.

Vit.B3 – ниацин, никотинова кна– превръща мазнините и въглехидратите в енергия, подобрява нервната система, увеличава апетита, понижава кръвната захар, контролира холестерина, понижава нивото на 3-глицеридите.

Vit.B6 – пиридоксин-регулира нивото на захарта, изхвърля излишната вода, сваля кръвното, поддържа хормоналното равновесие при жените, нормализира работата на нервната с-ма, поддържа в добра форма мускулите и двигателната с-ма. Да се приема при бъбречно-каменна болест, изтръпване на пръстите, при отоци под очите и глезените. Необходим е за изграждане на червени кръвни клетки. Недостигът му е причина за анемия, различни неврологични заболявания, възпаление на кожата, повръщане, мускулна слабост. Съдържа се в месото и пълнозърнестите храни.

Vit.B12 – цианкобаламин– участва в обмяната на в-вата, участва в синтеза на кръвните клетки, спомага за нормалното функциониране на нервната система. Приема се при умора, апатия, ставни заболявания. Съдържа се в черен дроб, риба, месо, млечни произведения.

Vit. F – при липса кожата повяхва; състарява се; космите стават чупливи; появява се пърхот. Съдържа се в сланина, свинска мас, зехтин, бадемово масло.

Vit. H – биотин– спомага за усвояване на витамините от групата B; участва в обмяната на белтъчини, мазнини, въглехидрати. Недостигът причинява екземи, косопад, безапетитие, гадене, безсъние, подтиснатост, анемия, мускулни болки. Съдържа се в соя, грах, зелен фасул.

Пантотенова киселина – необходима за обмяната на белтъчини, мазнини, въглехидрати; за синтеза на хормоните. Недостиг- отпадналост; дерматити; забавяне на растежа при деца.

Фолиева киселина – нужна е за доброто емоционално състояние; спомага за образуване на червени кръвни клетки; за синтеза на белтъчини и нуклеинови киселини; за нормален растеж и развитие; поддържа функциите на стомашно-чревния тракт. Недостигът е причина за нарушение в разстежа и развитието; диария; кървене на венците; раздразнителност. Съдържа се в бирена мая, черен дроб, зелени листни зеленчуци.

Vit.A,D,E,K– мастноразтворими

Вземат се по отделно

Vit.B,C– водноразтворими