Брашна

Брашното е продукт, получен в процеса  на смилане на зърно от различни култури. Има много видове и сортове брашна. Нека да разберем как се различават и кой състав е по-здравословен.

Типове брашно

Определя се от вида на културата, от която е получено. Най-често срещаните са  от – пшеница, ръж, ечемик, овесени ядки, оризова елда, спелта, грах и соя. Брашното може да бъде направено от една или две-три култури. Готови смеси от ръж и пшеница се продават по магазините. Има различни видове брашна за хлебопекарна.

Клас брашно

Това е качествен показател, който зависи от технологията за преработка на зърното. Класът  представлява количеството брашно, което се получава след смилане на 100 кг зърно. Зърното се натрошава на брашно след многократно преминаване през мелничките. След всеки пасаж брашното се сортира според размера и се пресява. Колкото по-висок е класът, толкова по-нисък е добивът след смилането, изразен като процент. Той не говори за качество, а само за това за кои продукти е подходящо брашното за печене: за хлебни или сладкарски изделия.

Как да изберем подходящия тип брашно?

Обърнете внимание на срока на годност. Обикновено това е не повече от година, но колкото по-дълго се използва брашното, толкова по-голям е рискът от загуба на качество. Ръженото брашно е със сив цвят. Промяната в цвета му показва повреда. Пшеничното брашно е от най-висок клас ако има бял, леко кремообразен цвят. То има сладникав вкус, но не трябва да е горчиво. Влажното брашно може да мирише на плесен. Прясното брашно скърца малко в ръцете. Частиците не трябва да полепват по пръстите и да образуват бучки при замесване.

Кое брашно е по-здравословно?

В сравнение с пшеничното брашно, ръженото брашно е по-богато на магнезий, желязо, калций и витамини РР, Е и група В. Съотношението на тези елементи в ръжното зърно е по-добро. Пшеничното брашно от най-висок клас се състои главно от въглехидрати и е висококалорично. Грубото брашно съдържа 3 пъти повече хранителни вещества от рафинираното бяло брашно. В основата на зърното са концентрирани витамини, микроелементи и аминокиселини. Колкото по-високо е качеството на брашното и колкото по-ниско е съдържанието на трици, толкова по-висококалорични и безполезни са продуктите, направени от него.