Бенки – премахване и лечение

Думата бенка означава черно петно или пъпка. Нарича се още майчино петно, пигментен невус или бемка. Бенките представляват неправилни струпвания на пигментни клетки (меланоцити). Нормално тези клетки са равномерно разпределени в епителната повърхност на кожата. Количеството им е различно в зависимост от расовата и етническата принадлежност на хората.
Трудно може да се намери човек, който да няма по тялото си невуси. Те имат различни размери. Могат да бъдат плоски, надигнати, с косми, неокосмени, цветът им варира от светлокафяво до черно.

Понякога бенките могат да дадат началото на един от най-опасните видове рак – малигнения меланом. Меланомът може да възникне и съвсем спонтанно, на място, където няма бенка. Най-често обаче той възниква от невус, затова е много важно да се знаят промените, настъпващи в една бенка, по които може да се познае нейното израждане. В тези случаи ранното хирургическо изрязване може да се окаже животоспасяващо, защото меланомът много бързо дава метастази.

Причини за превръщане на една бенка в меланом
Най-често това се получава под влияние на ултравиолетовите лъчи. Слънчевото Опасни също така са бенките, разположени на места, където твърдите ръбове на облеклото ги дразнят непрекъснато – например грубата яка на ризата, колана на панталона, ръба на обувката. В никой случай не бива да се допуска разчесване и масажиране на бенка по какъвто и да е повод. Опасно може да се окаже дори порязването на бенка по лицето по време на бръснене.

За бенките в пълна сила важат думите, които Исус Христос е изрекъл към Мария Магдалена: Noli me tangere – Не ме докосвай!

Бенки – кога да премахнем

Внимание!
Всякаква козметика за премахване на бенки крие опасности от тяхното раздразване. Поетият риск е за ваша сметка!

Белези на превръщане на бенки в меланом:

1. Потъмняване
Не е изключено и избледняването на тъмна бенка. Поява на различно оцветени участъци в рамките на един невус също трябва да се има впредвид.

2. Нарастване
Меланомът, като всеки друг злокачествен тумор бързо увеличава своите размери. Нарастването може да стане в хоризонтална посока и тогава това ясно видимо по повърхноста на кожата. Тогава, когато туморът расте в дълбочина нарастването се преценя по трудно и такъв тумор е по-коварен.

3. Зачервяване по периферията
Причината за това е възпалителна реакция срещу нарастващия тумор.

4. Поява на неравномерност в контурите на един невус

5. Разязвяване (разраняване) на бенката
Това се получава поради бързото нарастване на тумора и възникване на недостиг на хранителни вещества и кислород. Елементите на тумора, които са най-отдалечени от кръвоносните съдове, загиват.

6. Неприятни усещания
Човек обикновено не си усеща бенките. Поява на болка, сърбеж, дразнене и други неприятни усещания следва да се тълкуват като белег на малигнизация.

Внимание!
Наличието дори само на един от изброените признаци изисква незабавна консултация с хирург и оперативно отстраняване на бенките!

Важно е изрязването да бъде изцяло, надълбоко и нашироко. Абсолютно противопоказано е изрязването само на част от бенката. Това се преви с цел вземане на биопсия, но по време на тази манипулация ракови клетки могат да попаднат в кръвоносните съдове и това може да доведе до метастази по цялото тяло.

Важно!
Биопсия от невус се взема, като бенката се изрязва цялата! В тези случаи вземането на биопсия следва да бъде едновременно диагностична и лечебна манипулация.

Бенки по лицето – премахване

Пациентите би трябвало да се доверят на уменията и знанието на хирурга. За съжаление професионализмът често си отива, когато на сцената излязат Егото и неоправдано високото самочувствие. В същото време никой не е ваксиниран срещу грешки. Невъзможно е да се знае всичко в необятната медицинска наука, дори и от най-добрите специалисти. Затова, преди да решите да се доверите на хирурга, попитайте го дали смята да отреже само част от бенката или ще я премахне цялата. Настоявайте за второто, защото грешката на лекаря ще се стовари на вашия гръб. Освен това, бенките са си лично ваши и вие решавате какво да ги правите. Ако хирургът е на друго мнение, по-добре го уволнете и си наемете друг специалист.

В биопсичните отговори патолозите са длъжни да отбележат дали туморния процес е изрязан напълно. Настоявайте да видите с очите си резултата от биопсичното изследване. Имате право на това, защото то е извършено върху ваша тъкан. Ако не можете да разберете научния жаргон, потърсете патолога и го помолете да ви обясни това, което е написал. Вероятно ще го намерите на приземния етаж, в най-забутаното крило на болницата.