Как да комбинираш месото с останалите храни?

При правилната и балансирана диета е от съществено значение храната да се смесва, колкото е възможно по-малко, за да се избегнат проблеми с храносмилателната система.

Някои неправилни комбинации между нишестета, протеини и липиди могат да причинят непоносимост, тежест или подуване. В този материал сме ти подготвили повече информация за месото и как се комбинира правилно с останалите храни, за да бъде хранителният режим балансиран.

Ползите от това да знаете как да комбинирате храните си

Има много ползи от това да се запознаеш с това как правилно да комбинираш храните. Когато различни видове храна са в процес на храносмилане, това изисква повече усилия от стомаха, което обикновено може да предизвика телесен дискомфорт.

Интересни комбинации с червено месо

Протеините са основни в диетата, защото възстановяват клетките. Храни като червено месо осигуряват това хранително вещество, но понякога са трудни за смилане, особено при чувствителен стомах. За по-добро храносмилане на протеини, няма нищо по-добро от придружаването на червено месо с гарнитура от плодове като ананас и папая, които го олекотяват.

И двата плода, в допълнение към фибрите, витамините и минералите, съдържат ензими, които разграждат протеините, като по този начин улесняват усвояването на аминокиселини. Една чудесна комбинация, която те съветваме да приготвиш със семейството през някоя есенна неделя.

Месо комбинирано с ябълка

Месото е чудесен източник на пълноценен протеин, определени витамини, например витамини от B групата и минерали, като най-голямо количество е желязото. Качеството на месото трябва да бъде доказано, както и не забравяй да поглеждаш срока на годност на опаковката.

Ябълката съдържа пектин и антиоксиданти, които помагат за намаляване на холестерол. Част от този ефект се дължи на факта, че фибрите намаляват и забавят чревната абсорбция на това вещество.

Това дуо позволява да се насладиш и на червеното месо, компенсирайки по някакъв начин неговия холестерол и го прави по-леко и по-смилаемо. Също така, контрастът от вкусове е интересен.

Лесно примерно меню

Режимът, включващ месо и зеленчуци е балансиран и даващ на организма необходимото, за да функционира правилно. Не е необходимо да се приготвят сложни рецепти, за да се храниш пълноценно. Дневното меню може да включва шунка и задушени зеленчуци за закуска, салата с пилешко или руска салата, сурови зеленчуци и пилешки гърди на грил тиган за обяд и филе от сьомга с картофено пюре и аспержи за вечеря.

За закуска може да си приготвиш филийка с предварително нарязано месо или шунка, както и зеленчуци – домат, краставица, моркови, а следобедната закуска може да се състои от сурови ядки. За вечеря може да приготвиш бургери с телешко кюфте, маруля, разтопен кашкавал, домат и краставичка. Убедени сме, че ще зарадваш всички членове на семейство, на колкото и години да са те.

Както има много комбинации, които не са препоръчителни, има и такива, които са силно предпочитани. Има хранителни двойки, които имат добра симбиоза, защото взаимодействат помежду си по положителен начин. Има комбинации от две храни, които са наистина добри, защото заедно си помагат да бъдат по-добре усвоени. Съветваме те да разнообразяваш често своето меню, за да може да набавиш на тялото си необходимите му витамини и минерали, за да бъдеш здрав и активен.