Как билките може да повлияят на настроението ви?

билки

На всеки се случва от време на време да се почувства зле. За някои това може да бъде често явление, достатъчно тежко, но не достатъчно, за да бъде диагностицирано като разстройство на психичното здраве. Има ли друг начин – извън фармацевтичната сфера, който може да помогне за подобряване на настроението?

По-долу ще намерите списъка, създаден за ваше удобство, който съдържа естествени билкови лекарства, които могат да повдигнат настроението ви, като ви помогнат да се почувствате себе си.

Как могат да повлияят на настроението ви?

Удивително е как простите билки могат да повлияят на най-сложния орган в човешкото тяло. Издигнати са теории, които твърдят, че психични заболявания като депресия и тревожност могат да бъдат причинени от химически дисбаланси в мозъка.

Смята се, че ниските нива на важни химикали като серотонин (хормонът, отговорен за чувството на щастие) и съединения, наречени невротрансмитери (които помагат за пренасянето на информация в мозъка), са свързани с влошено психично здраве.

Няма конкретни доказателства в подкрепа на това, тъй като има хиляди химични процеси, протичащи в мозъка във всеки един момент, но това е отправна точка.

Лекарствата, изброени в тази статия, не са насочени към лечение на психично заболяване само по себе си, но са за случаи, когато може да се чувствате различно от обикновено или нормалното си състояние на ума. Билкови лекарства могат да се използват за случаи като тези, при които е необходимо само леко повторно калибриране на мозъчната химия.

Ето някои от най-ефективните налични билкови добавки:

  • Лавандула

Много от нас са запознати с лавандулата, растение с лилави цветя и способността ѝ да помага при заспиване с аромата си. Носи името си от латинската дума лавандула, което означава „измиване“, всъщност римляните са използвали цветята на растението, за да измият и да придадат добър парфюм на дрехи, чаршафи и дори коса.

Този успокояващ аромат също може да има голям ефект върху състояние, което засяга много от нас: тревожност. Повечето от изследванията са фокусирани върху терапевтичните ефекти на аромата на лавандула по време на ситуации или периоди на особено безпокойство.

Една такава ситуация имаше изненадващо много проучвания по време на посещения при зъболекар; едно проучване разглежда ефекта на лавандулата върху нивата на тревожност и стрес на хората в чакалните на зъболекарите. Заключението беше, че наистина може да помогне за успокояване на пациентите преди да отидат на терапия.

  • Валериан

Друго растение, валериана, е описано от Хипократ и други лекари с течение на времето като лекарство за безсъние. Все още се използва за тази цел днес, въпреки че познанията ни за цветето са се задълбочили.

Вътре в мозъка има химикал, наречен гама-аминомаслена киселина (GABA). Той е отговорен за стабилността на нервните импулси на тялото, включително мозъка. Разбира се, когато нивата на GABA спаднат, се появяват симптоми като тревожност, стрес, проблеми с концентрацията и главоболие.

Химическите съединения, открити във валериана – включително валеринова киселина – поддържат GABA и намаляват разграждането му, поддържайки мозъка и нервната система здрави.

  • Шафран

Тази подправка е полезна не само за готвене, но и има значителни ефекти върху мозъка. Две съединения, открити в подправката – сафранал и кроцин – могат да повлияят на нивата на серотонин и допамин в тялото.

Проведени са изследвания за това как точно шафранът може да помогне за подобряване на настроението и резултатите изглеждат страхотни – има доказателства, че може да помогне при случаи на лека до умерена депресия.

Проучване на 40 участници установи, че дневната доза шафран в продължение на шест седмици има значителен ефект върху депресията в сравнение с плацебо.

Мета-анализ (преглед, който изследва резултатите от няколко научни изследвания) твърди, че шафранът има потенциал да помогне при дори по-тежка депресия. Но това, заедно с останалата част от изследването, се нуждае от допълнително проучване, преди да може да бъде потвърдено със сигурност.

Има моменти, когато се чувствате потиснати и изглежда никога няма да се подобрите, независимо какво точно изпитвате. Често тези промени в настроението не са достатъчно сериозни, за да ги наречем психично заболяване. Билковите лекарства могат да бъдат идеалното решение.

Изброените по-горе билкови лекарства могат да ви помогнат да се почувствате отново себе си, независимо дали става дума за леки случаи на тревожност или депресия. Може да отнеме няколко седмици, за да почувствате ефекта, но това е защото са много по-малко мощни от типичните антидепресанти, но и нямат странични ефекти.

Както винаги, консултирайте се с вашия лекар, преди да вземете някое от тези билкови лекарства, ако се притеснявате, че те могат да взаимодействат с други лекарства или състояния. Също така имайте предвид, че никое от тези предложения не замества лекарствата, отпускани с рецепта за проблеми с психичното здраве.