Сънища и тълкуването им

По време на сън доминират два ритъма- тета-визуализация и бета-протичането на тези картини. По време на съня се проявяват всички ритми. Тази част от съня, в която ние сънуваме, а тялото е в състояние на пълен покой, се характеризира с т.нар.”бързо движение на очите”. Тогава изпитваме усещането, че вземаме активно участие в това, което сънуваме. В експерименти, при хора, които са лишени от сън за няколко дни, тяхното поведение варира от много раздразнително до лудост. Те реагират така, защото тази част от съня е решаваща за физическото, душевното и емоционалното здраве.

Вие трябва да се научите да разпознавате своите сънища, да разбирате какво става в тях и дори да запаметявате подсъзнателно тези преживявания. Сънищата могат да предсказват вашето бъдеще или бъдещето на ваш близък човек. Те осъществяват връзката с вашето вътрешно Аз, изразяват или Ви карат да осъзнаете вашите страхове или просто Ви освобождават от натрупаната в повече информация. Каквото и да значат, сънищата са заинтригуващи и Вие трябва да се научите да ги тълкувате – те изразяват нещо от вашия живот.

Когато сънувате нощем, или релаксирате през деня и вашите мисли са на границата между съзнанието и подсъзнанието, Вие може да почувствате присъствието на вашето вътрешно Аз. Ако живеете като в сън (постоянна замечтаност) се предполага, че Вие успешно балансирате между вътрешния си и външния свят. Ако водите динамичен живот, работите от сутрин до вечер, подложени сте на стрес и рядко сънувате или мечтаете – Вие очевидно не успявате да балансирате между тези два свята. Много често в подобни случаи е необходимо да се разболеете, за да получите почивката, от която отдавна сте имали нужда.

Когато животът на човек започне изцяло да бъде контролиран  от материалния свят или от света на въображението, той може да се състари преждевременно, да изпита огромен физически и духовен стрес или объркване, понякога определено като невротично състояние или психоза. Тъй като хора с подобни проблеми не се възприемат добре от обществото, те често изпитват проблеми с общуването.

Не може да тълкувате сънищата, основавайки се изцяло на рационалността. Често нещата изглеждат странни и безсмислени или е невъзможно да бъдат разтълкувани. Един сън, изпълнен с насилие, може да бъде отражение на нашата потиснатост. Смъртта на близък или приятел в съня ни може да означава, че се опитваме да се откъснем от него, а не, че в действителност желаем смъртта му.

Сънищата могат да ни накарат да осъзнаем нашите вътрешни конфликти и скрити емоции. Може да се срещаме, дори да спорим с приятели или непознати в съня си и по този начин да получим ясни отговори на въпросите и проблемите, които имаме.

Съществува връзка между сънищата и нашето ежедневие. Те вероятно си влияят взаимно. От сънищата можем да почерпим повече вдъхновение и енергия за работа. Винаги дръжте лист хартия и химикалка близо до леглото си и записвайте с няколко думи съня, който Ви е събудил посред нощ. На сутринта тези няколко думи ще Ви помогнат да си го припомните изцяло. Ще се изненадате, ако прочетете тези сънища отново месеци по-късно и осъзнаете, че някои от тях наистина са се случили.

Приемете това като игра, която Ви доставя радост и удовлетворение.