Рахит при децата

Рахитът се среща най-често в първата година на живота. Причини за развитието му могат да бъдат:
– недостатъчно постъпване на вит.D чрез храната;
– недостатъчно излагане на децата на слънце;
– лоши битови условия – тъмни, претрупани, непроветрени жилища;
– проблеми в резорбцията на вит.D.
Липсата на вит.D причинява разстройство във фосфорно-калциевата обмяна в организма. Получава се увеличено излъчване на фосфор от бъбреците и намаляне на съдържанието му в кръвта. Поради намаленото образуване на калциев фосфат се получават смущения в образуването на костна тъкан. Във връзка с намалението на фосфор в организма настъпва намаление на окислителните процеси с натрупване в кръвта на голямо количество междинни продукти с кисела реакция – развива се ацидоза.
Началните белези на рахита при кърмачетата са неспокойствие, плачливост, неспокоен сън, обилно потене. По-късно се установяват изменения на черепа и другите кости. Затварянето на фонтанелите закъснява. Децата имат блед вид. При пипане костите на черепа са меки. Установява се закъснение в никненето на зъбите, дефекти в емайла, зъбите са склонни към кариес. Ребрените хрущяли задебеляват, често има изкривявания на гръбначния стълб и долните крайници. Мускулатурата е отпусната, коремът е подут поради метеоризъм. Нерядко черният дроб и слезката са увеличени.
Протичането на заболяването е благоприятно, но болните деца са по-малко устойчиви на инфекции. При лечението се дава храна богата на вит.D, децата се облъчват на слънце или с кварцова лампа. Допълнително им се дава рибено масло или вит. D.
Профилактиката се състои в кърменето на децата от майката, изнасянето им на чист въздух и слънчева светлина.