Как се изследва панкреаса

При снемането на анамнезата на болен с предполагаемо заболяване на задстомашната жлеза трябва да се обърне внимание на нялко симптома. Болката от панкреатичен произход се локализира в епигастриума и се излъчва наляво към лявата ребрена дъга или лявата плешка. Болките могат да имат тъп характер или да бъдат остри и много силни ( при остър панкреатит ). Много силни и постоянни болки в епигастриума с ирадиация към гръбначния стълб се срещат при рак на тялото на задстомашната жлеза. Те се предизвикват от натиска, който туморът упражнява върху слънчевото сплетение. Друг характерен признак на панкреатичните заболявания е диарията. Често се срещат диспептични явления – безапетитие, усилена саливация, метеоризъм, непонасяне на тлъсти храни и др.

При снемане на анамнезата трябва да се установи дали болният не страда от други заболявания, които водят до увреждане на панкреаса, като болести на жлъчния мехур и жлъчните пътища, стомашно-чревни разтройства и др.
Обективното изследване рядко дава типични изменения. Задстомашната жлеза лежи дълбоко в корема и не е достъпна за палпация. В редица случаи при наличие на големи панкреатични кисти или тумори, палпацията може да даде положителни резултати. Панкреатично болните поради честите диарии и лошото усвояване на храната често измършавяват значително. При рак на главата на панкреаса с притискане на жлъчния проток и развитие на жълтеница може да се установи жълто оцветяване на кожата и склерите.

Рентгеновото изследване в някои случаи може да подпомогне диагнозата чрез чрез установяване на сенки, дължащи се на камъни или калцификации в панкреаса. При тумори в главата на панкреаса рентгенологично може да се установи изместване и притискане на съседните органи – стомах, дуоденум, дебело черво. Ценни сведения дава сцинтиграфията на панкреаса.

От значение за диагнозата на заболяванията на задстомашната жлеза са някои лабораторни изследвания:
– изследване на дуоденалния сок – в получения чрез дуоденално сондиране сок се изследват панкреатичните ферменти;
– изследване на панкреатичните ферменти в кръвта и урината. В кръвта се изследва главно диастазата. Нормалните и стойности са 8 – 32 Волгемутови единици. При механична задръжка на панкреатичния сок диастазата постъпва в кръвта, където се открива в повишено количество. В такъв случай тя преминава в по-голямо количество и в урината. Нормалното съдържание на диастазата в урината е 8 – 64 Волгемутови единици;
– изследване на изпражненията – при инсуфициенция на задстомашната жлеза изпражненията стават обилни, със сивкавожълт цвят, имат гнилостна миризма и съдържат голямо количество мазнини. Микроскопски в тях се откриват несмлени мускулни влакна (креаторея) и голямо количество мастни капки (стеаторея).