За ползите от чесъна

От векове по цял свят се използва чесънът- растение и билка, храна и лекарство. Често го наричат „лекарството на бедните”. Неговите лечебни свойства са толкова силни, колкото и миризмата му. Чесънът съдържа някои белтъци, калций, калий, фосфор, витамините В и C, но най-голямо значение имат алил-серните връзки. При разкъсване тези връзки отделят силна миризма на сяра и допринасят за бактериоцидния ефект на растението. Чесънът действа като стимулант, диуретик, антисептик, дезинфектант. Той има откашлящо действие и убива бактериите и вирусите. Също се смята, че чесънът прогонва вампирите и злите духове.

През вековете хората са лекували с чесън простудните заболявания (възпалено гърло, кашлица, хрема), различни видове белодробни болести (бронхит, пневмония, астма и туберкулоза), за препазване от натрупване на зъбна плака (счукан и смесен с олио или оцет). Прилаган вътрешно той е отлично средство за кожни проблеми като циреи и псориазис. Външно се използва като дезифектант при рани. Никога не нанасяйте чесън директно върху кожата, тъй като може да се образуват мехури. Смесете го с няколко капки зехтин и чак тогава го поставете върху кожата. По време на Първата световна война в Англия са били използвани марли, напоени в сок от чесън, които поставяли върху раните, за да се избегнат инфекциите и да се ускори заздравителния процес.

В ежедневието чесънът се прилага успешно при високо кръвно налягане, в борбата с инфекциите, при настинки и белодробни заболявания.

Лековитите качества на чесъна се съдържат в неговото масло. То лесно се екстрахира в зехтин. Полученото чесново масло има много приложения – като подправка за салати, за разтриване на гърдите и ходилата, за да избегнем или излекуваме леки настинки.

Обелете и счукайте достатъчно скилидки чесън, за да напълните наполовина еднолитров буркан. Покрийте с качествен зехтин няколко пръста над чесъна и го оставете на слънце за 5-7 дни.Разклащайте добре буркана със сместа веднъж дневно. После го прецедете през марля и го съхранявайте в хладилника. Така приготвено си запазва лечебните свойства за няколко месеца.