Едра шарка (вариола) – симптоми и лечение

Едрата шарка е силно заразна, протичаща тежко и често смъртоносна болест, която засяга единствено хората и то от хиляди години. В миналото едрата шарка, наричана още вариола, е причинявала милиони смъртни случая всяка година. Това е причината през 70-те години да се проведе глобална кампания за ваксиниране и през 1980г. болестта е обявена за унищожена в природата. От тогава вирусът на дребната шарка се държи само в лаборатории под строг контрол.

 

Едрата шарка се разпространява само от човек на човек, при контакт с предмети на заразен човек или по въздушно-капков път. Повечето хора, които се заразяват с вариола оцеляват, но има някои щамове на вируса, които почти винаги са фатални. Хора, които са прекарали едра шарка, остават белязани по лицето, ръцете и краката, а в някои случаи болестта причинява и слепота.

 

Симптоми на едра шарка

Първите симптоми на вариолата се появяват 12-14 дни след заразяването. По време на инкубационния период, който продължава до 17 дни, болният се чувства добре и не е заразен.

късно петната се изпълват с прозрачна течност, която след това се превръща в гной. След около осем дни започва да се образува коричка върху раничките, която след като падне оставя характерни дълбоки белези.

 

Обривът на едрата шарка се забелязва най-добре по дланите на ръцете и по ходилата. Той засяга също и лигавицата на носа и устата, откъдето вирусът се разпространява чрез слюнката.

 

Лечение на едра шарка

Дори един-единствен регистриран случай на едра шарка се смята за приоритет и се предприемат мерки болният да бъде изолиран, за да не се разпространи заразата. Взема се проба от засегнатите области по кожата, която да установи наличието на вируса.

Не съществува лекарство против вариола. Лечението се прилага за облекчаване на симптомите и хидратиране на болния. Могат да бъдат изписани антибиотици, ако в белите дробове или по кожата се развият бактериални инфекции.

За да се ограничи разпространението на вируса на едрата шарка, болният се държи в изолирана стая в болница. Всички хора, с които е имал контакт, задължително трябва да бъдат ваксинирани. Ваксината може да предотврати или най-малкото да облекчи симптомите на вариолата, ако бъде направена до три дни след излагане на вируса.

Ваксината против едра шарка използва жив вирус, който понякога може да причини сериозни усложнения, като засегне сърцето или мозъка. Поради тази причина не се препоръчва всеки да бъде ваксиниран. Потенциалните рискове на ваксината са повече от положителните качества, при положение, че вирусът на вариола е унищожен.

Ако все пак сте били ваксинирани като малки, не е ясно колко време трае изграденият имунитет. Смята се, че ваксината е най-ефективна от три до пет години, но може да има ефект много по-дълго.