Авитаминоза и хиповитаминоза С

Витамин C(аскорбинова киселина) се намира главно в зелените части на растенията и плодовете. Богати на витамин C са лимоните, портокалите, плод шипка, доматите, пиперките, картофите и др. При варене и печене съдържанието на витамин C рязко се намалява. Дневната нужда на възрастен човек от витамин C е 50-100 мг.

Липсата на витамин C в организма води до дезорганизация на колагена и до увеличена пропускливост на съдовете.
Различават се първична и вторична C-авитаминоза и хиповитаминоза. Първата се дължи на недостиг на витамина в храната, а втората се обуславя от смущения в усвояването му – хроничен гастрит и ентерит, стеноза на стомаха и червата и др. Съществуват състояния на увеличена потребност на витамин C(тежък физически труд, бременност, остри и хронични инфекции, тиреотоксикоза и др.), при които може да се развие релативен недостиг на витамина.

Авитаминозата C (скорбут) е болест, позната на хората още от Средните векове, когато е била широко разпространена между мореплавателите, в обсадените градове и сред бедното население. По настоящем скорбутът в изразената си форма се среща рядко в мирно време. Сега се приема, че в патогенезата му освен липсата на витамин C играе роля липсата и на витамин Р (цитрин), който също се среща в пресните зеленчуци и плодове.

Началните симптоми на болестта са – обща отпадналост, лесна умора, болки в краката, нервна раздразнителност. По-късно се явява склонност към кървене. По кожата се установяват петехиални кръвоизливи, разположени около космените фоликули. Кръвоизливи може да има и от носа, матката, в мускулите и др.

Характерни са измененията в устната кухина. Първоначално венците набъбват, стават синкавочервени и кървят при най-малък допир. По-късно венците се разявяват, зъбите се разклащат и изпадат.
Наблюдава се още остеопороза със склонност към фрактури на костите. В напредналите случаи се установяват повишена температура, анемия, кръвоизливи в ставите с последващи анкилози и др.

В днешно време по-често се срещат проявите на хиповитаминозата C. Те се изразяват в бърза умора, намалена работоспособност, неопределени болки по тялото, подуване и кървене на венците, склонност към кървене от лигавицата на стомаха и червата.
Прогнозата на хиповитаминозата C e добра. Тя се подобрява бързо след лечение. Нелекуваният скорбут завършва със смърт. Диагнозата на скорбута е лесна – масовост на заболяванията, еднообразно и оскъдно хранене, характерни клинични прояви. По-трудна е диагнозата на хиповитаминозата C. За поставянето и е важно намаленото съдържание на витамин C в кръвта и урината. Диференциална диагноза на хиповитаминозата C се прави с другите гингивити и особено с някои кръвни заболявания, които също дават язвено-хеморагични прояви в устата – остра левкоза, агранулоцитоза и др.

Лечението се състои в даване на пресни зеленчуци и плодове. Допълнително се предписва аскорбинова киселина в доза 0,5 – 1 г дневно.
Профилактиката се свежда до рационално хранене, включващо пресни зеленчуци и плодове. Профилактично при бременни, кърмачки, при остри и хронични инфекции се дава по 50-100 мг дневно витамин C.