Стрес и високо кръвно налягане

Въпреки че има стотици проучвания за връзката между стреса на работното място и опасността от инфаркти и инсулти, малко изследвания са правени дали грижите за домакинската работа и семейството имат подобен ефект.Стресът и безпокойството от съвременния начин на живот не приключва, след като си тръгнем от работа. Напротив, напрежението продължава, когато се върнем у дома, казват авторите на ново проучване, публикувано в сп. Psychosomatic Medicine. Домакинските задължения, от почистването и приготвянето на храна до извършването на ремонти, могат до повишат нивата на стрес, както и кръвното налягане.

Учените от университета в Питсбърг проследяват 113 мъже и жени, работещи на пълен работен ден. Всеки един предоставя подробности по колко часа работи и какво е нивото на отговорността, която поема за управлението и грижите за домакинска работа вкъщи.

Изследователите, от своя страна, следят редовно кръвното налягане на участниците в продължение на три седмици, за да установят промените в стойностите на работното място и у дома.Резултатите показват, че действително тези, които смятат, че поемат повече отговорности по отношение на домакинската работа, са по-застрашени от високо кръвно налягане. Причината се дължи най-вече на стреса от натоварването с твърде много ангажименти и справянето с тях, уточнява екипът от учени. Според тях, „усещането за отговорност за домакинството, а не времето, прекарано в извършване на дейността, е най-изтощително“.

Оказва се, че почистването, готвенето и пазаруването са сред домакинските задължения, които са най-честата причина за повишаване на кръвното налягане. Следват рискови фактори като поддръжката и ремонта на колата, плащането на сметки и поддържането на семейния бюджет.
Много родители могат да не се съгласят, но отглеждането на деца няма отрицателно влияние върху кръвното налягане, уточняват изследователите. Любопитно е, че жените се грижат за домашните любимци, докато мъжете се стресират от тази отговорност.