Стафилококова инфекция – симптоми и лечение

Стафилококовата инфекция се причинява от бактерия, която най-често се открива по кожата и носа. Обикновено тази бактерия не представлява проблем или причинява само малки кожни инфекции.

 

Инфекцията обаче може да се превърне в живото застрашаваща, ако бактерията проникне дълбоко в тялото, навлезе в кръвообращението, ставите, костите, дробовете или сърцето. В миналото от стафилококова инфекция са боледували предимно хора, които са били хоспитализирани или страдат от хронично заболяване, което е отслабило имунната им система. Днес обаче броят на заболелите се увеличава, а инфекцията бързо се адаптира и става резистентна към широко разпространените антибиотици.

 

Заболяването се свързва с нарушената хигиена и неспазването на хигиенните изисквания при приготвянето на храна в заведения и закусвални. Въпреки, че много хора носят със себе си стафилококовата бактерия, малко са тези, които се разболяват. Бактерията може да бъде предавана от човек на човек и е достатъчно издръжлива, за да живее във възглавници или кърпи достатъчно дълго, че да зарази следващия човек, който се докосне.

Симптоми на стафилококовата инфекция
Стафилококовите инфекции най-често се проявяват внезапно при група от хора, които обикновено са консумирали една и съща храна. Инкубационният период на инфекцията е много кратък, което означава, че първите симптоми се появяват бързо след заразяването. Стафилококовата инфекция може да причини както малки кожни проблеми, така и ендокардит – опасна за живота инфекция на сърдечната клапа.

Повечето стафилококови инфекции, които имат видими симптоми, причиняват зачервяване, подуване и чувствителност на мястото на инфекцията, което може да изпуска секрет или да е покрито от коричка.

 

Инфекцията може да е малка като пъпка или по-голяма, като цирей. Тя може да доведе до най-различни кожни проблеми или до животозастрашаваща инфекция на сърдечната клапа. Поради това симптомите на стафилококовата инфекция варират в зависимост от разположението и сериозността на инфекцията.

 

Цирей

Той е най-честата форма на стафилококова инфекция и представлява събиране на слуз и гной в основата на косъм или мастна жлеза. Кожата в инфектираната зона обикновено е зачервена и подута. Ако циреят се спука, от него може да изтече гной, кръв и прозрачна течност. Циреите се образуват най-често под мишниците или в областта на слабините и задните части.

 

Импетиго

Този заразен, често болезнен обрив засяга всички възрасти, но най-често се среща при малките деца и бебетата. Обривът, причинен от стафилококовата инфекция е характерен с големи мехури, които може да изпускат гной и да образуват твърда коричка. Най-често импетиго се появява около носа и устата.

 

Целулит

Незаразно възпаление на съединителната тъкан на кожата, което се изразява със зачервяване и подуване на засегнатата област. Възможна е също и появата на ранички и гной. Целулитът най-често се образува в долната част на краката.

 

Стафилококов синдром на изгорената кожа. Токсините, произвеждани в резултат от стафилококова инфекция могат да доведат до този синдром. Той засяга предимно новородени, като се изразява с температура, обрив, а понякога и мехури по кожата. Когато те се спукат, се отделя горният слой на кожата, под който се открива червеникава и болезнена област, която прилича на изгорено.

 

Бактеремия

Известна още като отравяне на кръвта, за бактеремия говорим, когато стафилококовата бактерия навлезе в кръвообращението на заболелия. Постоянната треска е един от симптомите на заболяването. Чрез кръвта бактеремията може да достигне до всички части на тялото, причинявайки допълнителни инфекции.

 

Токсичен шок

Това животозастрашаващо състояние се получава в следствие на токсини, произвеждани от някои щамове на стафилококова бактерия и се свързва с кожни рани и операции. Обикновено се развива бързо с появата на треска, гадене, обрив по дланите, мускулна треска и главоболие.

 

Септичен артрит

Най-честата причина за септичен артрит е стафилококовата инфекция. Бактерията обикновено се цели в коленете, но могат да бъдат засегнати  и други стави, включително глезените, таза, китките, лактите или раменете. Симптомите включват подуване на ставите, остра болка, треска, треперене.

 

Кога да потърсите лекар?

Задължително потърсете лекарска помощ, ако вие или детето ви изпитвате следните симптоми: зачервяване и чувствителност на кожата, обрив с гнойни пришки, треска. Обърнете внимание, ако кожната инфекция се предаде от един член на семейството на друг или ако двама или повече имат кожна инфекция по едно и също време.

Лечение на стафилококова инфекция
Лечението на стафилококовата инфекция включва както провежданите мерки при хранителните токсоинфекции, така и някои специфични дейности. От кухни, сладкарници, цехове и др. се отстраняват лицата с гнойни поражения по кожата и ръцете, с ангини и бронхит. Провежда се строг контрол по съхраняването и обработката на млякото и млечните произведения. На заболелите се оказва първа помощ и хоспитализиране за лечение. Взема се кръв за серологично изследване. Случаите се регистрират, попълва се и се изпраща бързо известие и се съобщава по телефона до ХЕИ.

 

Лечението на стафилококова инфекция е антибиотично, но стафилококовата бактерия е много приспособима и бързо става резистентна към един или повече антибиотика.

 

Понякога се налага и хирургична намеса, при която гнойта се дренира от инфекцията или биват премахнати източниците на инфекция (например засегнати вени, изкуствени елементи, сърдечна клапа или пейсмейкър). Операция може да бъде назначена и когато са засегнати ставите, особено при децата. Оперативното лечение се прилага заедно с антибиотичното.