Прочистване на организма

Ако сте решили да прочистите организма си, трябва да сте наясно, че всяко ограничаване в обичайното ни меню е стрес за организма.
Не бива да се мъчим със строги хранителни режими за да прочистим организма. Изборът на разтоварващите дни зависи от здравословното ни състояние. Най-добре е да бъдете на разтоварващ хранителен режим 2 дни(не поредни) през седмицата, 1-2 пъти месечно. Организмът се прочиства по-бързо и по-лесно от шлаките и мазнините при намаляща луна. При бременност, кърмене, проблеми с черен дроб и бъбреци, при диабет от тип1и различни страдания е противопоказно разтоварването. Жените не бива да експериментират с различни хранителни режими по време на месечния си цикъл.

Първите разтоварващи дни е добре да направите когато сте много заети. Изберете ден от средата на седмицата и вашият организъм ще запомни подобна информация. Бъдете много внимателни когато оставате на мастни, месни и млечни дни. Те са противопоказани при хронични заболявания на храносмилателните органи и при сърдечносъдови заболявания. Не пийте течности по време на ядене и веднага след него. Може да пиете вода или сок един час преди ядене или час след това. Хранете се с обичайната си храна. Ако предпочитаната от вас храна е въглехидратната, приемайте мюсли, краставици, несладки сортове ябълки или други плодове, зеленчуци. Яжте на 5 пъти през деня от тези продукти в суров, печен или варен вид, но не повече от 1,5 кг дневно.

Мазното стимулира активността на ферментите, които разлагат мазнините и пречат на превръщането на въглехидратите в мазнини. Не бива да оставате на такова меню при холецистит, колит, гастрит и сърдечносъдови заболявания. На ден изяждайте по 500 г сметана, разделена на 5 порции, приети през еднакви интервали. Два пъти дневно изпивайте по 1 чаена чаша зелен чай или настойка от шипки.
Белтъчното меню ще подобри обмяната на веществата и ще активира ферментите, които разрушават мазнините. Яжте по 150 г нискомаслена извара с 15 г сметана, 4 пъти дневно. Може да пиете 2 чаши кафе без захар.

Ако месото присъства обичайно във вашето меню, яжте по 450г варено нетлъсто месо през деня. Между храненията хапвайте по 1 несладка ябълка и пийте зелен чай или настойка от шипки.
Рибата съдържа много мастни киселини и ще ви защити от сърдечносъдови заболявания и диабет. От сутринта до вечерта яжте само скумрия, херинга или сьомга и няма да усещате глад.

Когато се разтоварвате, пийте 3литра минерална вода, за да изхвърлите токсините. Пресно приготвените от вас сокове ще спомогнат за пълното ви възстановяване. Ето какви ефекти оказват:

– пикочогенен ефект- грозде, дини, моркови, ягоди, кайсии, круши, целина;
– противогнилостен, противомикробен ефект- ябълки, хрян, чесън
– запичащ ефект- нар, дюля, боровинки, мушмула;
– разхлабващ ефект- кайсия, грозде, моркови, картофи
– засилващи секрецията на стомах, черва,задстомашна жлеза- зеле, червено цвекло, моркови, ряпа, алабаш, хрян
– действащи като противоотрова- цитросови плодове, червени чушки, карфиол, зеле
– понижаващи кръвното налягане- домати
– тонизиращи- праскови, кайсии, грозде, касис, домати, боровинки, лимон, портокал, ягода
– от грозде- жизненост, енергичност
– от ябълки- прогонва газовете, регулира стомаха
– от домати- забавя стареенето и образуването на бръчки
– от ананас- спомага за усвояването на протеините, за добро храносмилане; пълнее се;
– от портокал- повишава имунната система
– нектар от праскови, кайсии – за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, стимулира стомашно-чревния тракт, при виене на свят, безсъние, остеопороза
– нектар от сливи – нормализира перисталтиката
– нектар от череши и вишни – предпазва от простуда, влияят в/у кръвоносна и нервна система.

Подправките освен, че подобряват вкусовите качества на храната, имат и лечебен ефект:

– магданоз- богат на vit.C, подобрява храносмилането и апетита, има пикочогонно действие;
– чубрица- стимулира храносмилането, помага за доброто усвояване на бобовите храни;
– копър- гони газовете, има антиспастично действие, стимулира стомашната лигавица;
– босилек- има пикочогонно, успокояващо, антиспастично, противозпалително действие;
– естрагон- съдържа много йод, подобрява храносмилането;
– мащерка- нервно-успокоително, отхрачващо , антиспазмолитично, дезинфекционно действие;
– риган- нервно-успокоително, отхрачващо действие; увеличава апетита,подобрява апетита;
– розмарин- подобрява кръвообръщението;
– чесън- противобактериално, жлъчегонно, отхрачващо действие; при атеросклероза и глисти;