Какво е импотентност

Какво е импотентност – невъзможността да получиш ерекция или да задържиш пениса във възбудено състояние достатъчно дълго за успешен полов акт. За успешен полов акт говорим когато няма преждевременна еякулация. Преждевременната еякулация е най-често срещаното сексуално смущение при мъжете. Тя се изразява в това, че мъжът се изпразва още преди самото проникване или веднага след него. Взаимното удоволствие, което си доставят един мъж и една жена в леглото, е най-пълно, когато и двамата достигат до оргазъм по едно и също време. Затова преждевременната еякулация може да бъде доста неприятна.

Няма общоприета норма за това колко време след началото на акта мъжът трябва да се изпразни. Когато този проблем ви споходи, най-добре е да забравите за случилото се. Не бива да драматизирате нещата, това се случва почти при всеки. По-сложно става, когато трудното задържане или получаване на ерекция стане редовно явление. Мъжете, които изпитват проблемна ерекция, са обикновено на средна възраст. Състоянието е най-често срещано при мъже на 60 и повече години. Независимо от възрастта на мъжа, този проблем може да бъде третиран успешно. Импотентността може да има най-различен произход. Стресът и напрежението са сред водещите причини за проява на импотентност сред младите и мъжете на средна възраст.

Остаряването е една от основните причини за проблеми с ерекцията, често свързана с намаляването на мъжките хормони в организма. Хроничната бъбречна недостатъчност често се смята за потенциална причина. Много лекарства за високо кръвно могат да доведат до бъбречна недостатъчност, което от своя страна води до еректилна дисфункция. Диабетиците страдат от еректилна дисфункция. При тях трябва да се обърне специално внимание върху диабетичната невропатия – загуба на вибраторни усещания на долните крайници.
Проблеми с пикочния мехур могат да доведат до еректилна дисфункция, както и болест на Паркинсон и други заболявания, които засягат теменния дял на мозъка. Алкохолизмът може да доведе до увреждане на тестисите и загуба на тестостерон и оттам – до проблеми с ерекцията. Различните зависимости са водещите причинители на проблеми с ерекцията. Пушенето преди секс намаля притока на кръв към пениса. Марихуаната е често срещана причина за еректилна дисфункция.

Психологически моменти улесняват появата на това смущение. Например мъже, които са нетърпеливи да получат ерекция или се притесняват дали ще я задържат достатъчно дълго, често страдат от преждевременно изпразване. Според някои лекари причина за преждевременно изпразване могат да бъдат ранните сексуални контакти, при които е имало желание за бързо свършване по различни причини, например да не ги хванат. Когато мъжът е израснал в среда, в която сексът се смята за нещо мръсно или греховно, той би могъл да развие чувство на вина, свързано със секса, и оттам да се старае да приключи с половия акт колкото може по-бързо.
Всякакво емоционално или умствено напрежение може да се отрази на изпълнението ти в леглото и да доведе до смущения, включително преждевременна еякулация.
Според лекарите има два вида преждевременна еякулация: първична, при която проблемът съществува, откакто въпросният мъж е сексуално активен; и вторична, която се е появила в някакъв момент, преди който той не е имал подобни проблеми.
Първата крачка към решаването на проблема е признаването му . След това е необходимо да се потърси компетентна помощ от специалист. Все пак именно специалистът най-добре ще прецени дали има проблем, от какво се е получил и как да бъде отстранен.

Има и някои неща, които можеш да направиш сам.
– мастурбация час-два преди секс с цел еякулацията при самия акт да се забави максимално;
– да се избягва полов акт и вместо това да се практикуват други видове сексуална игра (ръчно, орално…), за да се намали напрежението от това как ще се представи пениса;
– в момента, в който мъжът почувства, че ще свърши, партньорката му хваща с пръсти върха на пениса – там, където свършва главичката.

Този натиск за момент премахва желанието на мъжа да свърши веднага. След това се чака половин минута и отново се подновява любовната игра. Възможно е ерекцията леко да спадне от тази процедура, но това е само за малко, веднага щом стимулирането продължи, тя става отново нормална. Това се прави винаги, щом мъжът е на път да свърши, но не го иска. Възможно е след няколко такива акта да се стигне до положение, в което мъжът вече може и сам да се сдържа, без да са необходими никакви техники;
– мъжът да изкарва пениса си от жената всеки път, когато усеща, че ще свърши, а тя не е готова за това;
– употребата на презерватив също забавя еякулацията, тъй като намалява стимулацията на пениса;

Най-важното нещо в сексуалната страна на една връзка е двамата партньори да се чувстват еднакво удовлетворени от това, което правят заедно. При един откровен разговор може да откриете, че проблемът изобщо не е сериозен и че двамата можете бързо да го решите. Това ще подобри и качеството на връзката като цяло.