Заушка (Епидемичен паротит) – симптоми и лечение

Заушката, наречена още епидемичен паротит, е остра инфекциозна болест, която се причинява от вирус и засяга предимно слюнчестите жлези. Заболяването се среща по целия свят и често причинява епидемии. Най-голям риск от заразяване имат децата между 5 и 9-годишна възраст, но заушката може да порази и възрастен човек. Името епидемичен паротит произлиза от това, че вирусът почти винаги засяга паротида – околоушната слюнчеста жлеза. Заушката се предава по въздушно-капков път и е силно заразна.

 

Макар от заушка да боледуват предимно децата, понякога заболяват и възрастни хора, при които заболяването протича по-тежко. В миналото епидемичният паротит се е смятал за нещо нормално при децата и почти всички са боледували като малки, но след въвеждането на ваксина случаите са намалели драстично.

 

Симптоми на заушка

Първите симптоми на заушката се появяват след 15 до 21 дни след заразяването, като болният е заразен за останалите седмица преди появата им.

 

При децата болестта протича първо с леко повишена температура, загуба на апетит и сухо гърло, а след това се подуват слюнчестите жлези около ушите, където се появява болка и температурата се покачва. Тези симптоми продължават около 12 дни.

 

Вирусът на ендемичният паротит може да предизвика усложнения, като например възпаление в други части на тялото. При около 20% от мъжете, заболели от заушка, се развива възпаление на тестисите, което в редки случаи може да доведе до стерилитет. При децата вирусът може да инфектира слуховия нерв и в много редки случаи да причини глухота.

 

По-често усложнение от заушка се явява менингитът, който се развива при повече от 50% от заболелите. Обикновено човек се излекува напълно, без никакви трайни увреждания.

Макар да причинява дискомфорт, заушката обикновено е безвредна и симптомите изчезват от само себе си след десетина дни. Често срещно е при децата болестта да протече незабелязано, без никакви симптоми.

 

Лечение на заушка

Диагностицирането на епидемичен паротит става след преглед от лекар, като може да се наложи кръвно изследване, при което се наблюдават повишен брой антитела в кръвта на болния.

 

Самото лечение на заушката е симптоматично и цели единствено облекчаване на дискомфорта и симптомите. Рядко се налага хоспитализация и лечението се извършва в домашни условия. Болният се изолира и се ограничават контактите му с неимунизирани хора. Препоръчва се почивка, пиене на течности и редовно хранене. Лекар ще изпише лекарства, които да понижат температурата и да облекчат болката около ушите. Заушката отшумява 10-14 дни и с нея си отиват симптомите, след което лечението може да се прекрати. Оздравелият изгражда пълен имунитет срещу вируса.

 

Най-ефективният начин за предпазване от заушка е ваксината, която има само леки странични ефекти. Тя е много ефективна и осигурява доживотен имунитет. На ваксинация трябва да бъдат подложени всички деца.