Бременност и плодове

Бременността при човека трае средно 280 дни или 10 лунарни месеца, разделени на 2 периода:
– ембрионален- обхваща времето от момента на забременяване до края на 2-я месец. В него не може на пръв поглед да се установи дали се касае за човешки плод и за това се нарича ембрион или зародиш;
– фетален – обхваща времето от началото на 3-я месец до края на бременността. В него вече се различава ясно, че се касае за човешки плод(фетус).

От момента на оплождането до момента на имплантацията минават 8-11 дни. През това време зародишът наедрява малко. Той се храни от резервните вещества, които са били натрупани в яйцеклетката. От момента на имплантацията плодът се храни с вещества, които получава от майката. За да се развие плода напълно, той трябва да разполага с мощна хранителна система. Такава система в началото са хориалните ресни, а по-късно плацентата.

В края на 1-я месец човешкия зародиш е дълъг 7-8 мм. По външен изглед не се отличава от животинските зародиши. Плодното яйце е голямо колкото яйце на гълъб и цялата му повърхност е покрита с хориални ресни.
В края на 2-я месец човешкият зародиш е дълъг 3-3,5 см. Формата и външният му вид дават възможност да се разпознае в него бъдещ човек. Главата заема ½ от дължината на зародиша. Общо плодното яйце е голямо колкото кокоше яйце.
В края на 3-я месец човешкият фетус е дълъг 9 см, с тегло 20 гр. Личат добре пръстите на ръцете и краката му. Започват да се рапознават външните гениталии. В костите се появяват точки на вкостяване. Плодното яйце е голямо колкото гъше яйце, вече няма ресни, а се оформя малка плацента.

В края на 4-я лунарен месец плодът е дълъг 16 см , а теглото е 120 грама. Кожата му е тънка, липсва подкожна мазнина и под нея прозират повърхностните кръвоносни съдове. Плодът прави движения. Външните полови органи са вече ясно изразени и може да се определи точно пола му.
В края на 5-я месец плодът е дълъг 25 см и тежи около 300 гр. Главата на плода заема 1/3 от цялата му дължина. Явяват се косми по главата и космен мъх по тялото. Започва да се отлага подкожна мазнина. При изследване се долавят движенията на плода и сърдечните му тонове. Майката също усеща движенията на плода. Ако в този срок плодът се роди жив, той прави дихателни движения, но не диша.
В края на 6-я месец плодът е дълъг 30 см и тежи 600 грама. Ако плодът се роди по това време жив, прави движения с крайниците си и дихателни движения, но не диша и скоро умира. В този срок плодът не може да живее извън утробата на майката.

В края на 7-я месец плодът е дълъг 35 см, а теглото му е около 1000 гр. Кожата му е силно набръчкана и видът му е старчески. Космите на главата и на челото не са ясно разграничени. Ако плодът се роди жив, той диша и даже скимти със слаб глас. Детето може да оживее само по изключение. Голяма част от недоносените деца са нежизнеспособни и скоро след раждането си умират.
В края на 8-я лунарен месец плодът е дълъг 40 см и с тегло около 1500 гр. Той е със слаба жизнеспособност, но при особено внимателни грижи може да бъде спасен.

В края на 9-я месец плодът е с тегло около 2500гр и е дълъг 45 см. Видът му вече не е старчески, а кожата е гладка и бледорозова. В този срок децата са повече жизнеспособни и при правилни грижи остават живи.
В края на 10-я месец плодът е с дължина 48-49 см за момичета и 49-52 см за момчета. Момиченцета тежат средно 3000 г, а момченцетата около 3250г. Дължината и теглото на плода зависят от много причини, които се намират предимно в майчиния организъм. От значение е и възрастта на майката- по-възрастните жени раждат по-едри деца. Първескините раждат по-дребни деца. При всяко следващо раждане, плодът е с около 150гр по-тежък от предходния. Влияние оказва също и расата. Най-тежки деца се раждат в Швеция, а най-леки в Япония. Не трябва да се забравят и социално-битовите и трудовите условия. Хроничните заболявания като туберкулоза, сифилис, нефрит, обикновено са причина за намаляване дължината и теглото на плода.